Helyi sport

2012.09.04. 20:16

Jobbszárny Korányi II. Mátyással

Szeged - Sorozatunkban egykori kiváló sportolókra emlékezünk. Ezúttal Korányi II. Mátyás emlékének adózunk, aki 1932 és 1935 között futballozott a Szeged FC-ben.

Mádi József

Korányi II. Mátyás

Korányi II. MátyásNem túlzunk, amikor azt mondjuk, Korányi (Kronenberger) Mátyás igazi futballcsaládból származott. Ahogy labdarúgó fivérei – összesen heten voltak testvérek –, Dezső és Lajos, úgy Mátyás is az Újszegedi TC-ben kezdte a pályafutását. Újabb párhuzam a fivérek között: mindhárman eljutottak a válogatottságig. Mátyás négyszer, Lajos negyvenszer szerepelt a magyar címeres mezben, míg Dezső a franciákat választotta.

Korányi II. Mátyás gyors, jól kombináló játékos volt, aki remekül adott be, és a lövései is gólveszélyesek voltak. Nem véletlen, hogy a magyar válogatott 1935-ös, franciaországi túrájára is elvitték. Az 1934–35-ös bajnokságban negyedik helyen végző Szeged FC második legeredményesebb játékosa volt 12 góllal, és ezzel az összesített lista hetedik helyén zárt. Szerepelt a Közép-Európa Kupában érdekelt Szeged FC-ben is, amely ugyan hazai pályán, a Temesvári körúti stadionban 4–1-re kikapott a neves kapus, Planicska vezette Slavia Prágától, ám idegenben nyert 1–0-ra.

Túrázott a Szeged FC is Franciaországban, mégpedig kétszer: 1933 októberében és decemberében, aztán egy marokkói meghívást lemondva az osztrák főváros következett immár 1934 januárjában. Ekkor írták a bécsi lapok a Szegedről, hogy „Pálinkás egyike a legjobb európai kapuvédőknek, Raffai és Gyarmati elsőrangú játékosok, és a Korányi II., Bognár jobbszárnyhoz hasonló csapatrésze ma egyetlen magyar csapatnak sem lehet!"

Fontos, egyben érdekes gólja volt a Ferencváros ellen 1934. november 29-én, egy újrajátszott mérkőzésen szerzett találata. A 89. percben 4–3-ra vezetett a Fradi, amikor egy kapu elé ívelt labdánál Háda kapus tétovázott, róla pattant oldalra a labda, Korányi I. Lajos kirúghatta volna a labdát, ám az öccs, Korányi II. Mátyás gyorsabb volt, és az üres kapuba vágta a labdát, 4–4.

Az 1937–39 közötti két idényben Korányi II. Mátyás is Franciaországba, az OSC Lillois együttesébe igazolt. A lille-i csapattal bejutott a francia kupa döntőjébe is, ám ott már nem játszott, a Lillois pedig 3–1-re kikapott a Racing Paris-tól.

Sokkal több információ sajnos nem maradt meg az egykori szegedi labdarúgóról – így például a születési évét (1910) ismerjük, ám hogy a Lille után mi történt vele, illetve mikor hunyt el, arról nincs tudomásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában