Ország-világ

2012.09.04. 23:25

Tűzoltó repülőgépeket küldött az unió Portugáliába

Négy tűzoltó repülőgépet küldött kedden az Európai Unió Portugáliába, ahol a múlt hét óta ismét komoly erdőtüzek tombolnak.

MTI

A Canadair típusú hidroplánok közül kettő Spanyolországból, kettő Franciaországból származik. Olivier Bailli uniós szóvivő elmondta, hogy a helyzet súlyosságára való tekintettel órák alatt döntés született a segítségnyújtásról a polgári védelmi együttműködés keretében.

A gépeket elsősorban Portugália középső és déli részén vetik be, ahol tucatnyi erdő- és bozóttűzzel kell felvennie a küzdelmet 1700 tűzoltónak. Két tűzfészek - Azenha és Quinta da Sobreira - ellen 500-an harcolnak. A belügyminisztérium engedélyt adott az önkéntes tűzoltó közalkalmazottaknak, hogy szükség esetén a helyszínekre menjenek.

A rendőrség letartóztatott kedden egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy előző este két helyen is erdőtüzet okozott. Vele együtt már 42 személyt vettek őrizetbe szándékos gyújtogatás vádjával.

A tüzek terjedéséhez hozzájárult a hőség és az erős szél. Ráadásul Portugáliában idén nagy a szárazság (a mezőgazdasági minisztérium szerint az ország területének 58 százalékán rendkívüli a helyzet), így nyáron megsokasodtak a tűzesetek. Januártól augusztus közepéig több mint 70 ezer hektárnyi erdő égett le. Az oltási munkák során eddig két tűzoltó és egy civil vesztette életét. Az utóbbi baromfitenyészetét akarta megmenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában