Ország-világ

2013.10.17. 13:53

Feljelentést tesz az MSZP az E.ON-földgázüzletág megvásárlása miatt

A hatóságok feladata megvizsgálni az ügylet előkészítésében és aláírásában meghatározó szerepet vállaló tisztségviselők felelősségét - közölte Tóth Bertalan.

MTI

Különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az MSZP az E.ON magyarországi földgázüzletágának állami megvásárlása miatt.

Ezt [namelink name="Tóth Bertalan"], a szocialista párt elnökségi tagja közölte csütörtökön sajtótájékoztatón, hozzátéve: a hatóságok feladata megvizsgálni az ügylet előkészítésében és aláírásában meghatározó szerepet vállaló tisztségviselők felelősségét, ideértve a villamos művek menedzsmentjét és a nemzeti vagyonkezelő vezetését is.

Azt mondta: az MSZP minden itthoni és európai uniós eszközzel élni fog, hogy a jogtalan előnyhöz juttatott cégektől visszaszerezze az adófizetői pénzt. Véleménye szerint egyre biztosabb, hogy a kormány a gázüzletág megvásárlásával fizette ki az E.ON-nak a rezsicsökkentés árát, és nem a magyar családok, hanem egy német cég részvényesei érdekeinek megfelelően járt el.

Józsa István MSZP-s frakcióvezető-helyettes azt mondta: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése csütörtökön dönt arról, hogy a 280 milliárd forintos vételár kifizetése után 65 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújt a frissen vásárolt társaságoknak, így az ügylet 345 milliárd forintba kerül. Szavai szerint ez a valós érték háromszorosa, mivel a máig nem cáfolt vagyonértékelések 12 és 90 milliárd forintról szóltak, a társaságok részvényeinek értéke pedig 110 milliárd.

Hozzátette: a tulajdonosi kölcsönről szóló döntés egyértelművé teszi, hogy a németek pénzügyileg "kitakarították" a céget a tranzakció előtt.

A frakcióvezető-helyettes azt is megemlítette, a vételárból megteremthető lenne a tandíjmentes felsőoktatás, illetve lehetővé válna a panelprogram folytatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában