Szeged és környéke

2012.09.18. 21:04

Brikettüzem nyílik Mórahalmon

Az országban egyedülálló papírbrikketüzem nyílik Mórahalmon, várhatóan még az idén. 9 embernek ad majd munkát.

Munkatársunktól

Papírbrikettüzemet épít Mórahalmon a röszkei székhelyű Magyar Zsalu 2006 Kft. Közel 100 milliós támogatást nyert a cég telephelyfejlesztésre az Új Széchenyi-tervben. A homokháti város ipari parkjában épülő üzem hulladékpapírból fog brikett tüzelőanyagot gyártani – ez várhatóan jóval olcsóbb lesz, mint az eddig ismert tüzelőanyagok. Magas nyomással préselik majd az irodákban, cégeknél keletkező papírhulladékot, amely gyakorlatilag nem égni, hanem izzani fog.

– A rezsiköltségek a havi költségünknek terjedelmes részét képezik, mindenki elgondolkodott már azon, hogyan lehetne ezeket csökkenteni. A fűtési költségek a legmeghatározóbbak, ez adta az ötletet, hogy egy alternatív megoldással lehetne faragni az összegen – mondta Fitor Gábor ügyvezető igazgató. – Az sem elhanyagolható szempont, hogy hulladékpapírból készül a brikett, így nem kell fát kivágni a tüzeléshez – tette hozzá. Jelenleg Magyarországon nincs ilyen kapacitású papírbrikettüzem. Felépítésével forradalmi változást jósolnak a tüzelőanyag-kereskedelemben.

Kezdetben a dél-magyarországi régiót szolgálja majd ki a létesítmény, a későbbiekben viszont továbbiakat terveznek építeni országszerte. Az épület elkészült, a gépek beszerzése folyamatban van, várhatóan még idén nyit az üzem, amely egyelőre 9 embernek biztosít majd munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!