Összeírják az ebeket Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Nem korlátozhatják októbertől az önkormányzatok helyi rendeletben, hogy mennyi haszonállatot tartsanak a településeken, az élelmiszerláncról szóló törvény értelmében – hangzott szerdán a vásárhelyi városházán tartott sajtótájékoztatón.

Delmagyar.hu

[namelink name="Benkő Zsolt"] önkormányzati képviselő (Fidesz) elmondta: a legutóbbi közgyűlésen döntöttek az erre vonatkozó rendelet megszüntetéséről. Vásárhelyen eddig városrészenként és állatfajtánként határozták meg, mennyi haszonállat tartható. Helyi rendeletben viszont továbbra is szabályozzák az állattartás körülményeit, például a zárt trágyatároló szükségességét. Ezeket a jövőben is be kell tartani azoknak, akik jószággal foglalkoznak.

A létszámkorlátozás eltörlésétől az remélik: nő az állattartási kedv. A legutóbbi közgyűlésen elhangzott: korábban az állattartással kapcsolatos problémák mindennaposak voltak, de az elmúlt 4 évben alig akadt gond a városban. Ez is jelzi, hogy kevesebb a jószág.

[namelink name="Makó András"], a város aljegyzője arról beszélt, hogy az önkormányzatoknak legalább 3 évenként ebösszeírást kell szervezniük. Az országban ugyanis mintegy 2 millió kutyát tartanak, százezres nagyságrendben vannak kóbor ebek. Januártól pedig minden 4 hónaposnál idősebb kutyánál kötelező lesz a chip. Megbízható adatbázist szeretnék létrehozni a kutyák számáról, ezért Vásárhelyen októberben minden háztartáshoz adatlapot juttatnak el, melyet kitöltés után vissza kell küldeni a polgármesteri hivatalba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!