Életstílus

2012.09.20. 13:47

Egyre gyakrabb a rákbetegség a várandós nőknél

A rákkal diagnosztizált várandós nők száma jelentősen emelkedett az elmúlt néhány évtizedben - állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók, akik úgy vélik, hogy a változás a szülés későbbi életkorra tolódásának és a rákdiagnosztika fejlődésének együttesen tudható be.

A BJOG szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban megjelent elemzés szerint az 1994-es 112 százezrelékről 2007-re 192 százezrelékre emelkedett a terhesség alatti és a szülést közvetlenül követő időszakban a diagnosztizált rákos esetek aránya.

"A terhességgel összefüggő rákos esetek száma emelkedett, és ez a növekmény csak részlegesen magyarázható az anyai életkor emelkedésével" - hangsúlyozta Christine Roberts, a Sydney-i Egyetem kutatója, a kutatás egyik résztvevője. Várandósságuk alatt a nők kapcsolatba kerülnek az egészségügyi ellátó szolgálatokkal, ezért nagyobb eséllyel kaptak új diagnózist, de a várandósság maga is befolyásolhatja a tumorok növekedését - tette hozzá.

A kutatók Új-Dél-Wales három nagy adatbázisából gyűjtöttek információkat a szülésekre, a rákos esetekre és a kórházi felvételekre vonatkozóan. Az adatok összesen mintegy 780 ezer nőre és 1,3 millió szülésre vonatkoztak 1994 és 2008 között. Ugyanebben az időszakban 1800 újonnan diagnosztizált rákos eset fordult elő az állapotos nők körében, illetve a szülést követő egy éven belül.

1994-ben a várandós nők 13 százaléka volt idősebb 35 évesnél, míg 2007-ben az arányuk már közel 24 százaléknak bizonyult. Ismert, hogy a rákkockázatot növeli a magasabb életkor, az adatok azt mutatták, hogy 2007-ben a 35 évesnél idősebb nők körében több mint háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak rákot, mint a 30 évesnél fiatalabb nőknél.

Az életkor azonban nem magyarázta meg a rákkockázat teljes emelkedését. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a korábbi és pontosabb diagnosztika indokolhatja az esetszám növekedésének egy részét. A melanoma például igen nagy arányban, 45 százezrelékben fordult elő a tanulmányban, miközben ismert, hogy Ausztráliában éppen e betegség gyakorisága miatt igen fejlett a kiszűrésére alkalmazott diagnosztika is.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a növekedés ellenére még most is igen alacsony a várandós nők rákkockázata - nem éri el a két ezreléket -, ám a rákbetegség kezelése az állapotos nőknél speciális problémákat vet fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!