Helyi sport

2013.10.27. 19:56

Pick Szeged: a szívük vitte őket előre

Izgalmas mérkőzésen 23–22-re nyert a csordultig telt újszegedi sportcsarnokban a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata az MKB-MVM Veszprém elleni rangadón. Juan Carlos Pastor együttese az egyedüli veretlen a bajnokságban.

Süli Róbert

[namelink name="Vladimir Vranjes"] Niko Mindegíától kapta a labdát, a bosnyák beállóst hárman ráncigálták, ő azonban mindenkit lerázott magáról, majd fenékre pottyant, és hat méterről lőtt. A labda a bal alsó sarokban landolt. Ez volt a Pick Szeged 23. találata. A nézők ugráltak, [namelink name="Marko Krivokapics"] kisfia, Luka rázta a korlátot, ordított, [namelink name="Csányi Sándor"], a Pick Szeged tulajdonosa pedig állva tapsolt, rázta az öklét. Ekkor még volt hátra 1 perc 40 másodperc, de 23–21 volt a hazai csapatnak a derbin, az MKB-MVM Veszprém elleni rangadón. Ez a Vranjes-mozdulat döntőnek bizonyult.

3800 néző, ebből 210 veszprémi, valami varázslatos hangulat a rangadón. Füstkapu a meccs előtt, a Pick Szeged dicsőségeit megörökítő zászlók – a csapat utánpótlás-válogatott játékosai hozták be –, néptáncosok (a zákányszéki Zabosfa és a Szeged Táncegyüttes) – szegények hiába tapsoltak, nem hallatszott semmi, mert a veszprémi tábor szándékosan elnyomta őket –, szóval olyan felvezetés, amely után nem volt meglepő, hogy ismét ádáz küzdelem folyt a pályán.

Csak előre! Pick Szeged-MKB-MVM Veszprém. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Alázat

Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged trénere egy teljesen új szemléletet hozott a csapathoz a nyáron. A profizmust. A világbajnok edző a sportág egyik meghatározó alakja, és ezt a csapatért szorítók is már testközelből láthatják.
Az első és legfontosabb dolog, amit kért a kézilabdásaitól, az a sportág iránti alázat. Ez látszott leginkább a szombat délutáni rangadón is, mert amit a kékben játszó Tisza-parti játékosok bemutattak, az példaértékű volt. Harcoltak, küzdöttek, kitették a szívüket a pályára. Egy jobbat, egy erősebbet győztek le, hiszen nem vitás, a Veszprém Európa egyik legerősebb keretével rendelkező alakulata.

Nem ígért csodát Pastor, csak azt, hogy ha sokat dolgoznak, annak meglesz az eredménye. És a munka elején van még a csapat. Ez egy szép győzelem, nem több. Megverni a nagy riválist mindig felemelő érzés. Ettől még nem lesz bajnok a Pick, de egy nagy lépést tett a Pastor vezette úton.
A Mister a sajtótájékoztatón ismét bizonyította, hogy sokat lehet tőle tanulni. Megköszönte a közönség támogatását, majd azt, hogy a Pick vezetése őt választotta edzőnek, Marko Krivokapicsot pedig segítőjének. Ilyet Magyarországon kevés tréner mondott még egy nagy győzelem után. Lehet tőle tanulni, leginkább alázatot. Jó mester a Mister, nem vitás, nagy fogása az 52 éves egyesületnek.

Süli Róbert

Pastor edző remekül felkészítette a csapatát, olyan védelmet húzott Mikler kapuja elé – a 15. perctől kitűnően védett a magyar válogatott hálóőr –, amely jól működött. A világ egyik legjobb jobbátlövője, Nagy László csak egy gólt tudott szerezni a meccsen, remekül kikapcsolták.

Hazai oldalon [namelink name="Ancsin Gábor"] bizonyította, hogy micsoda képességekkel rendelkezik. Lőtt gólt felugorva, talpról, jobb kézzel (!), szóval minden módon. Niko Mindegía nem véletlenül szerepelt a spanyol mester kívánságlistájának első helyén. A hispán irányító zseniális dolgokat művelt. Gólokat szerzett, és olyan passzokat osztott ki, amelyek után a drukkerek szája tátva maradt.

A zseniális első félidőről biztos, hogy sokat beszélnek majd még az emberek. 14–8-ra vezetett a Pick, főleg annak köszönhetően, hogy csinált egy 9–1-es rohamot.

A második játékrészben is volt tartása a kétszeres magyar bajnoknak. Jóformán már lépni is alig tudtak a szegedi kézilabdások, azonban a szívük vitte őket előre. Nem ijedtek meg akkor sem, amikor 20–20 lett, a jól védő Mikler és a magabiztos védőfal megálljt parancsolt a címvédőnek. A hajrá rejtegetett izgalmakat. Az említett Vranjes-gól után Ilics felhozta 23–22-re a vendégeket, és az utolsó támadás is Ortega csapatáé volt. A Pick azonban kivédekezte a veszprémi támadást, Nagy időntúli szabaddobása pedig Zubai kezéről Mikler segítségével a kapu fölött landolt.

Kezdődött az örömtánc, zúgott a „Szép volt, fiúk!". Nehezen ürült ki a csarnok, percekig tartott az ünneplés: jogosan, mert a Pick Szeged remek győzelmet könyvelhetett el az idei szezonban még veretlen Veszprém ellen.

A meccs után a szegedi öltöző majd felrobbant. Csányi Sándor is bement gratulálni a fiúknak. Vadkerti Attila kapitány pedig megkérte, hogy ő is álljon be egy csatakiáltásra. „A főnök számol!" – szólt Vadkerti. „Én?" – kérdezte Csányi. „Igen, igen!" Csányi Sándor pedig „bemondta": „Kettő, három!" Majd egyszerre ordította mindenki: „Szeged!".

További eredmények: Tatabánya–Gyöngyös 28–31, Csurgó–Mezőkövesd 35–27, Győr–Vác 25–23, PLER–Cegléd 30–23.

Csak előre! Pick Szeged-MKB-MVM Veszprém. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Öröm és bánat

[namelink name="Juan Carlos Pastor"], a Pick vezetőedzője: – Az első 30 percben csak nyolc gólt kaptunk, ez fontos momentum volt. A végére nagyon elfáradtunk, ami meglátszott a csapaton, ezért lett izgalmas a hajrá. A kapuscsere után, Fazekas Nándor beállásával feljavult a veszprémi védekezés, ám a végén ennek ellenére sikerült eldöntenünk a meccset. A szurkolóink nélkül ez biztosan nem sikerült volna, de legalább ekkora köszönet jár a játékosaimnak is. Nemcsak mi nyertünk ma, hanem a magyar kézilabda is. Köszönöm a csapat vezetésének, hogy néhány hónapja engem választott a vezetőedzői posztra, és hogy ilyen meccseken ülhetek a szegedi kispadon.
[namelink name="Vadkerti Attila"], a Pick csapatkapitánya: – Nagyon elfáradtunk. Tíz perccel a vége előtt volt egy támadás, amelyben elvesztettük a labdát, ám egyszerűen nem emlékeztem rá, hogy mi történt, úgy kellett közösen összeraknunk a meccs után a jelenetet. Mindenki tette a dolgát, sok olyan dologgal találkoztunk, amelyre készültünk, ennek köszönhető, hogy kevés gólt kaptunk.
[namelink name="Zubai Szabolcs"], a Pick beállója: – Két hete erre készültünk, nyerni akartunk, örülök, hogy egy gólt sikerült megtartanunk az előnyünkből. Mindenki hozzátette azt a kis puzzle-darabot, amely kellett a sikerhez, Ilyés Feci pedig remekül összefogta a védekezést. Hogy nagypapaként mesélek-e majd erről a meccsről? Nem, inkább arról, hogy az év végén bajnok lettem!
[namelink name="Mikler Roland"], a Pick kapusa: – Nem ez volt a papírforma, a csapat extázisban kézilabdázott. Olyan védekezés volt előttem, amit idén még nem láttam, lehet, hogy minden héten a Veszprémmel kellene játszanunk. A világ egyik legjobb csapatát sikerült legyőznünk!
[namelink name="Ancsin Gábor"], a Pick átlövője: – Ezekért a pillanatokért érdemes kézilabdázni, óriási dolog, hogy sikerült legyőzni a Veszprémet. Elfáradtam, szinte állva is el tudnék aludni, de egy ilyen győzelem erőt ad. Bebizonyítottuk, hogy jó úton van a csapat.
[namelink name="Ilyés Ferenc"], a Pick átlövője: – Jól játszottunk, bár féltem, hogy nem bírjuk majd végig erővel, hiszen a Veszprém több ehhez hasonló meccset játszott mostanában. Óriási dolog, hogy sikerült nyernünk, óriási küzdelem után. Mindig volt valami, egy védés, egy védekezés, egy gól, amellyel túllendültünk a nehézségeken, ezzel sikerült nyerni.
[namelink name="Carlos Ortega"], a Veszprém vezetőedzője: – Védekezésben nagyon kemény mérkőzés volt, mindkét csapat erre fektette a hangsúlyt. Az első félidő utolsó tíz percében támadásban rosszul teljesítettünk, nem tudtunk gólt lőni, az ott összeszedett hátrány pedig soknak bizonyult. Mikler Roland kiválóan védett, ennek ellenére visszajöttünk a meccsbe, volt döntetlen is az állás, ám sajnos nem sikerült pontot szereznünk.
[namelink name="Fazekas Nándor"], a Veszprém kapusa: – Hiába mondtak minket favoritnak, ezt a pályán kellett volna bizonyítanunk. A Szegednek több ideje volt felkészülni erre a találkozóra, ez is számított. Mindig nehéz meccset játszunk itt, biztos, hogy nem ez volt az utolsó nagy csatánk a szezonban.

Csak előre! Pick Szeged-MKB-MVM Veszprém. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Az állás

1. Pick Szeged 10 10 0 0 316–221 20
2. Csurgó 10 8 1 1 296–232 17
3. Veszprém 9 8 0 1 312–209 16
4. Tatabánya 10 7 2 1 266–236 16
5. Balatonfüred 11 6 2 3 292–271 14
6. Gyöngyös 10 5 2 3 276–280 12
7. Cegléd 11 4 0 7 256–297 8
8. Győr 10 3 0 7 221–229 5
9. Vác 9 2 1 6 217–229 5
10. Orosháza 10 2 1 7 228–270 5
11. Mezőkövesd 10 2 1 7 231–307 5
12. Juniorvál. 7 1 0 6 162–209 2
13. PLER 11 1 0 10 263–317

Online közvetítésünket itt olvashatják el újra. >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában