Szeged és környéke

2012.09.25. 22:39

Szegedé lesz az ország legmodernebb sebészete

Szeged - Az ország legmodernebb sebészközpontja lesz az új klinikai központ felépülése után a szegedi. Kétszázmillió forintért vásároltak sebészeti eszközöket – világviszonylatban is a legmodernebbnek számítanak.

Timár Kriszta

Két emelet már látható az új, 265 ágyas klinikai szárnyból, amely novemberre még egy szinttel megemelve szerkezetkész állapotba kerül. Az építkezés jelentősebb nehézségek nélkül halad, ahogyan a 410 ágyas klinikai épület első emeletének átalakítása is.

– Már a belső falakat is építik, elindultak a gépészeti munkálatok, és kiépítették a távhőszolgáltatás csatlakozását. Október közepére elérjük a 20 százalékos készültségi szintet. Eddig 1,074 milliárd forint támogatást hívtunk le a rendelkezésre álló 11 milliárdból – tájékoztatott [namelink name="Tapasztó Sándor"] projektmenedzser.

Szegedé lesz az ország legmodernebb sebészete. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Az építkezés mellett folyamatosan zajlanak az eszközbeszerzések is. Lezárult az a közbeszerzési pályázat, amelyben közel 200 millió forint értékben sebészeti vágókat vásároltak. Ezeknek köszönhetően az ország legmodernebb sebészeti központja lesz a szegedi.

– Mind a 14 műtőben lesz egy nagy frekvenciás vágókés, amely a legmodernebb technikát képviseli. Tulajdonképpen a sebészek álma ez a műszer, amely az erek leforrasztásának köszönhetően szinte vérmentes operációt biztosít – mondta el [namelink name="Lázár György"], a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának tanszékvezető professzora. – Ezenkívül beszereztünk egy speciális májsebészeti vágókészüléket, amelynek korábbi változatából is csupán 3-4 van az országban. Mivel nagy kockázatú májműtéteket is végzünk központként, ez fontos műszer számunkra. Kapunk két ultrahangos vágókészüléket is, amely nem csak nyitott, de a minimál invazív beavatkozások esetében is használható.

Bár a berendezések szállítására a szerződést megkötötték, azokat majd csak a felépülő új klinikai tömb panelműtőiben használják. A legmodernebb berendezéseket 10-15 éven belül biztosan nem kell lecserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!