Ország-világ

2014.02.25. 19:25

Nyilvántartásba vették az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáját

Nyilvántartásba vette az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és az MLP közös országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén. A baloldali összefogás listáját Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke vezeti.

Országos listát azok a jelölőszervezetek állíthatnak, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni választókerületben hivatalos jelöltet tudnak állítani.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) keddi adatai szerint a baloldali összefogásnak 81 jelöltjét vették nyilvántartásba az egyéni választókerületi bizottságok.

Az országos lista bejelentésének határideje március 4., 16 óra.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáján 199-en szerepeltek, de amikor az NVI ellenőrizte a jelölteket, kiderült, hogy a listán szereplő egyik, meg nem nevezett személynek nincs választójoga. Az NVI ezt jelezte a jelölőszervezetnek, az érintett visszalépett, így az országos listán szereplők száma 198-ra csökkent.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP választási szövetség azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listájukat, jogosulttá vált arra, hogy delegálhasson egy tagot az NVB-be.

A választáson országos listát állító pártok jogosultak arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. Az NVB tagjainak száma így attól függ, hogy a választáson induló hány szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP választási szövetség országos listája a második, amelyet az NVB nyilvántartásba vett. Elsőként pénteken a Fidesz-KDNP listáját vette nyilvántartásba a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában