Életstílus

2013.01.24. 16:29

A rendszeres aszpirinfogyasztás időskori látásvesztéshez vezethet

A világon jelenleg évi százmilliárd tabletta aszpirin fogy.

A rendszeres, heti legalább egy tabletta aszpirin fogyasztása elősegítheti az időskori látásvesztést - derítették ki 15 éves adatok elemzésével ausztrál kutatók, akiknek a tanulmánya a JAMA Internal Medicine legújabb számában látott napvilágot.

A világon jelenleg évi százmilliárd tabletta aszpirin fogy, amelyet szívrohamok és agyi érkatasztrófa (stroke) megelőzésére írnak fel az orvosok.

Egy európai tanulmány szerzői 2011-ben arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az idős embereknél, akik naponta szedik az aszpirint, kétszer nagyobb a valószínűsége a szemfenéki sárgafolt (macula lutea) elfajulásának, mint akik nem szedik a képződményt.

A Sydneyi Egyetem kutatói [namelink name="Jie Jin Wang"] vezetésével 2389, negyvenöt évesnél idősebb személy adatait elemezték, közülük 257 hetente legalább egy szem aszpirint vett be.

A rendszeres aszpirinfogyasztók 5,8 százalékánál alakult ki makula-degeneráció (macula degeneratio) - azon belül 63 személynél észlelték a szembetegség legsúlyosabb változatát, a makula degeneráció nedves alakját -, míg a készítményt nem szedők körében az arány 2,3 százalék volt.

"A rendszeres aszpirinfogyasztás növeli az időskori makula-degeneráció nedves alakja kialakulásának veszélyét, függetlenül a szív- és érrendszeri betegségektől és a dohányzástól" - hangsúlyozzák a Sydneyi Egyetem kutatói, hozzátéve azonban, hogy nem rendelkeznek elég bizonyítékkal arra nézve, hogy valóban az aszpirin okolható-e a szembetegségért. "Még mindig az adatgyűjtésnél tartunk" - jegyezte meg Wang.

A cikk szerkesztőségi kommentárjának szerzői rámutattak, hogy a korábbi, az aszpirinfogyasztás és a látásvesztés közötti esetleges összefüggést vizsgáló kutatások vegyes eredménnyel zárultak. Így a vizsgálatok nem bizonyultak elég meggyőzőnek ahhoz, hogy az orvosok lemondjanak az aszpirin alkalmazásáról, különösen figyelembe véve a készítmény hatékonyságát a szívrohamok és agyi érkatasztrófa megelőzésében.

"Minden egyes esetben az adott beteg egészségi állapotát figyelembe véve kell vizsgálni a készítmény alkalmazásának előnyeit és esetleges hátrányait" - szögezte le a kommentár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!