Helyi gazdaság

2012.04.30. 16:19

Több mint 200 millió munkanélküli világszerte

Az idén hatmillióval 202 millióra növekszik világszerte a munkanélküliek száma a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfőn publikált elemzése szerint.

Az ILO szakértői úgy látják, hogy a növekedés elsősorban annak tulajdonítható, hogy a világ számos országában takarékossági intézkedéseket, illetve munkaerőpiaci reformokat vezettek be. Ezek "pusztító következményekkel" jártak - főként Európában - , ráadásul nem is mindig eredményezték az államháztartási hiány csökkenését, a gazdasági növekedést viszont visszavetették.

A tanulmány szerint a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása óta 50 millió munkahely szűnt meg világszerte. Az ILO az idén 6,1 százalékos, jövőre 6,2 százalékos munkanélküliséget prognosztizál a világon, kiemelve, hogy a leginkább a 25-49 éves korosztály veszélyeztetett: ebben a korcsoportban a fejlett ipari országokban a munkanélküliek 40 százaléka több mint egy éve nem talál munkát.

Az ILO elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy ha a kormányok a megszorításokat nem kombinálják munkahelyteremtő intézkedésekkel, akkor növekszenek a társadalmi feszültségek, és fennáll a zavargások veszélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában