Gazdaság

2013.01.08. 17:29

NGM: 607,5 milliárd forint az államháztartás 2012. évi pénzforgalmi hiánya

A pénzforgalmi hiány a GDP 2,1 százaléka, ami kisebb a 671,9 milliárd forintos módosított előirányzatnál.

MTI

Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya 2012-ben 607,5 milliárd forint volt, a GDP 2,1 százaléka, ami kisebb a 671,9 milliárd forintos módosított előirányzatnál - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az előzetes számok alapján. A pénzforgalmi deficit 2011-ben 1741,6 milliárd forintot tett ki.

Az NGM úgy látja: a 2012. évi központi alrendszerű pénzforgalmi hiány alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön az Ecofin ajánlása és a magyar kormány vállalása szerint - a magánnyugdíj-pénztárból átlépők miatti 50,9 milliárd forintos többletbevétellel nem számolva - a kitűzött GDP-arányos 2,7 százalékos, uniós módszertan szerinti hiánycél.

A múlt év decemberében az államháztartás központi alrendszere - amely nem tartalmazza az önkormányzatokat - 84,2 milliárd forint többlettel zárt. A központi költségvetés 119,4 milliárd forintos szufficitet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 33,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig mintegy 2,0 milliárd forintos deficitet mutattak.

Egy évvel korábban, 2011 decemberében az államháztartás központi alrendszerének hiánya 487,1 milliárd forint volt. A két év decemberi adatai közti eltérést a 2011. év végén jelentkező egyszeri kiadási tételek, illetve a bevételi oldalon keletkező, az Európai Bíróság döntése miatti áfa-visszautalások magyarázzák.

A 2012. decemberi államháztartási adatokat ismertetve az NGM közölte, hogy a bevételek mintegy 316 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit. A főbb adóbevételek közül a társasági adó, az általános forgalmi adó (tavaly decemberben került sor az Európai Bíróság döntése miatti áfa-visszatérítések jelentős részének visszautalására), a személyi jövedelemadó, valamint az illetékbevételek is túlszárnyalták az előző évi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, valamint a kamatbevételek is nagyobbak voltak az elmúlt év azonos időszakának összegénél.

A központi költségvetés tavaly decemberi kiadásai közel 226 milliárd forinttal maradtak el a 2011. év azonos hónapjának összegétől. Az egyedi és normatív támogatások, a fogyasztói árkiegészítések, a költségvetési szervek kiadásai, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is kisebbek voltak, mint egy évvel korábban. A két év azonos időszakának eltérésében jelentős szerepet játszanak a 2011 végén realizált, a megyei önkormányzatoktól és a MÁV Zrt.-től történő adósságátvállalások, illetve az MFB-nek jutatott terven felüli tőkeemelés. Ugyanakkor 2012 decemberében került sor az 5000 főnél alacsonyabb népességszámú települések adósságainak kifizetésére. Ez 76 milliárd forint kiadást jelentett a központi alrendszerben, amely a helyi önkormányzatoknál azonos összegű bevételként jelent meg.

A kamatkiadások 2012 decemberében 58,6 milliárd forintot tettek ki, 19 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 18,1 milliárd forintos szintet értek el, 7,1 milliárd forinttal magasabbat az előző évinél. A nettó kamatkiadás (40,5 milliárd forint) így összességében 11,9 milliárd forinttal tér el az előző év hasonló időszakáétól, amely a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható - áll az NGM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!