Szentes és környéke

2013.01.24. 21:22

Ez a vonat még nem ment el!

Szentes - Vonatokat, veterán járműveket fotóz a szentesi Panyik-Tóth János. A több mint 20 ezer felvételt számláló vasúttörténeti gyűjteménnyel büszkélkedő 28 éves fiatalember nem rest hajnalban a városhatárba kitekerni egy közeledő vonat miatt, de attól sem riad vissza, hogy az ország másik sarkába utazzon a gőzösök kedvéért.

Nánai Márta

Szili, Szergej, Csörgő, Bobó, Piroska, Samu és Gorilla fotói töltik meg a földrajz- történelem szakos tanárként végzett [namelink name="Panyik-Tóth János"] albumának oldalait, de a beceneves mozdonyok és Samu, Uzsgyi, Flirt Studenka motorvonat mellett számos nosztalgiajáratról, köztük Kádár János kormányzati vonatáról is van felvétele, akárcsak a pályafenntartási járművekről, melyek szíve csücskei. Emellett vasúttörténeti dokumentumokat is gyűjt, például régi képeslapokat.
Az évente 60-70 ezer forintot vonatjegyre költő János 7 éves hobbija nem egyedülálló, hiszen az országban több hasonszőrűvel tart naponta kapcsolatot, cserél híreket a vasutak világáról a vasutas fórumokon. A Szentesről Kaposvárra induló, cukorrépát szállító tehervonatok hírét János viszi pesti barátainak, akik gépüket oldalukra csapva már indulnak is az Alföldre.

Ez a vonat még nem ment el! - GALÉRIA

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook oldala, nem csak szentesieknek!

 Az egri főiskolán, ahol már a vonatfüttyről megismerte a szerelvényeket, még automata géppel csattogtatott, ma már tükörreflexes fotómasinával dolgozik. Ha az órájára pillant, pontosan tudja, éppen melyik közeledő vonat hangját hallja. A hékédi fénysorompónál csapta meg a meg a vonatfüst szele még gyerekkorában, mégsem lett vasutas. Azt állítja, innen szép a vasút, a nyílt pálya mellett kellő távolságban kell nézni a vasjárműveket. Az állomások környékét is szívesen megörökíti, kordokumentumában számos olyan őrhely szerepel, amely mára már nincs meg. Ezért is szeretné, ha egyszer egy önálló albumban tárná a közönség elé fotóit, de egy vasutas magazinba már régóta megjelennek képei. Ahogy mondani szokták, ez a vonat még nem ment el, ezért János töretlenül dolgozik álmáért.

Ez a vonat még nem ment el! - GALÉRIA


A 125 éves Kunszentmárton-Szentes vasútvonal történetét harmadmagával írta meg, azóta egyre több vasutas ismeri nevét, napokkal korábban értesítik, hogy mikor érkezik az állomásokra egy-egy János számára ígéretesnek tűnő vonat. Ő pedig nyakába veszi az országot havonta egy-két alkalommal elutazik. Legmesszebb Szombathelyre ment fotózni, kíváncsi volt a Gysevre, a kőszegi, szentgotthárdi járatokra. A MÁV fotósok számára indított nosztalgiajárataira is szívesen felül. Ez a járat gyakran megáll, ilyenkor az utasok kirajzanak a szerelvényből, kattintgatnak, majd folytatják útjukat. Hobbijához szükség van komoly helyismeretre is, de tervei szerint nem áll meg az országhatárnál: szeretné Németországban, Svájcban, Ausztriában is lencsevégre kapni kedvenceit. Most egyelőre beéri Csárdaszállással is, ahol péntek éjszakától hétfő hajnalig ideiglenes hidat raknak be a pályába az épülő aluljáró miatt. Addig az helyettesíti majd az sínpályát.

Mi ebben a jó? János állítja: tökéletesen feltöltődik, kikapcsolódik egy-egy elutazás során, miközben felfedezi az ország szépségeit, járja a természetet. A hajnali csöndben elsuhanó vonat páratlan élményt nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!