Ország-világ

2015.07.24. 15:40

Hatóságokhoz fordult a Budapesti Temetkezési Intézet a ˝Petőfi-temetés˝ kapcsán

Vizsgálatot kérnek arról: tartalmazhat-e jogszerűtlenül betemetett emberi maradványokat, csontokat a Fiumei úti Sírkert 58. parcellájában található úgynevezett "Petőfi-sírhely".

MTI

Hatóságokhoz fordult a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI) az úgynevezett Petőfi-temetés kapcsán - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A BTI "bejelentéssel élt" a rendőrség és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felé, vizsgálatot kérve arról: tartalmazhat-e jogszerűtlenül betemetett emberi maradványokat, csontokat a Fiumei úti Sírkert 58. parcellájában található úgynevezett "Petőfi-sírhely" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a sírhelybe a BTI betemetési engedélyt nem adott, erre irányuló megrendelést nem teljesített.

A BTI emlékeztetett, hogy az utóbbi napokban ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg a sajtóban a Fiumei úti Sírkertben emberi maradványok - feltételezett Petőfi Sándor csontjai - engedély nélküli eltemetése kapcsán.
A BTI ezen sajtóhírek alapján kérte a hatóságok vizsgálatát.

Közölték azt is, megkeresték a sírhely felett rendelkező személyt is, hogy nyilatkozzon arról: ismeretei szerint helyeztek-e el a sírhelyben emberi maradványokat, csontokat a rendelkezési idő megkezdése óta, és ha igen kinek az engedélyével, és közreműködésében.

Ha választ kapnak, azt átadják a vizsgálatot lefolytató hatóságoknak - írták.
A sajtóban megjelent hírek szerint a Megamorv-Petőfi Bizottság július 17-ére hirdette meg a szerintük Petőfi Sándor földi maradványainak eltemetését. Ugyanakkor bejelentették, hogy a temetés már korábban titokban megtörtént.

A Népszabadság július 17-i írása szerint az említett síron az áll: "Petőfi Sándor, költő, forradalmár, született Magyarországon 1823-ban, meghalt Szibériában 1856-ban".

Címkék#temetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában