Ország-világ

2015.07.24. 15:45

Túl gyorsan olvadó gleccser okozott áradás Kazahsztánbna

A Kargalinka gleccser szokatlanul gyors olvadása miatt csütörtökre virradóra kiöntött a jégmező által táplált tengerszem, és megáradt az abból eredő, a városon áthaladó Kargalinka folyó.

MTI

Több mint ezer embert kellett kitelepíteni a kazahsztáni Almatiban, mivel a napok óta tartó forróságban gyors olvadásnak indult egy gleccser az egykori főváros fölé magasodó hegyekben, és víz alá kerültek Almati egyes külső kerületei.


A Kargalinka gleccser szokatlanul gyors olvadása miatt csütörtökre virradóra kiöntött a jégmező által táplált tengerszem, és megáradt az abból eredő, a városon áthaladó Kargalinka folyó. A folyó gátja nem szakadt át, a megemelkedett vízszint miatt azonban így is víz alá került több száz lakóház és több középület is, köztük iskolák.

Az áradás miatt a hatóságok kiköltöztettek otthonából 1036 embert, 78 árvízkárosult orvosi ellátásra szorult, néhány személyt kórházba szállítottak.
A hatóságok vészhelyzetet hirdettek az érintett térségben az elkövetkező napokra is, mivel a forróság folytatódása várható heves esőzésekkel és a hegyekben erős havazással.

A károk helyreállítására 2 milliárd tengét (10,7 millió dollárt) utaltak ki a hatóságok.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában