Szentes és környéke

2007.01.22. 15:19

Égő házból mentette a fiút

Életmentő Emlékérmet kapott a szentesi Jancsovics Attila, aki tavaly nyáron megmentette egy ötéves kisfiú életét. A Kisérben kigyulladt családi házban három gyermek és a nagymama kiáltott segítségért, amikor a fiatalember bemászott az ablakon.

Blahó Gabriella

Takács Sándor és felesége, Julianna, valamint a gyerekek újra megköszönték Jancsovics Attilának a segítséget. Fotó: Blahó GabriellaA tavaly nyári történetet lapunk kedvéért tegnap ismét felelevenítette a szentesi család. Rövidzárlat keletkezett a házban 2006. június 16-án kora reggel, a szülők már elmentek dolgozni, amikor a CD-lejátszó megvillant, és felrobbant a tévé. A Mező utcai házban a nagymama volt csak három kisgyerekkel. Közülük kettőt a nagymama hozott ki a házból.

– Minden nagyon gyorsan történt – mondta a ma már hatesztendős Szilveszter. A kisfiú élesen emlékszik arra a napra. – A nagymama felbukott a zsákban, és nem tudott értem bejönni.

Az idős asszony valahogy kinyitotta a szobaablakot – melyen a huzat miatt át iszonyatos erővel áramlott kifelé a füst és a meleg –, és segítségért kiáltott.

Jancsovics Attila a közelben lévő fémipari műhelyben dolgozott – ott dolgozik ma is. Amikor látta, mi történik, odafutott, és bemászott az ablakon.
– Odabenn nagy sötétség és hatalmas füst volt – emlékszik vissza. – Szilvesztert magamhoz kaptam, és kimásztam vele az ablakon.
– Utána apa nagyon „megijedett" – tette hozzá a megmentett kisfiú. – De aznap már nem mentünk óvodába.

A szegedi Fabó Lilit is kitüntették

A miniszterelnök által adományozott Életmentő Emlékérmet és a vele járó 100 ezer forintos jutalmat tegnap ketten vehették át a Regionális Közigazgatási Hivatalban, Szegeden. Jancsovics Attila mellett emlékérmet kapott a szegedi Fabó Lili is, aki 2006. július 29-én Szegeden, a Laposon kimentett egy fuldokló kislányt a Tiszából. Az esetről akkor lapunk is beszámolt. Lili korábban megkapta tettéért Szeged Város Bronzplakettjét. Most Los Angelesben tanul és vízilabdázik – nevében édesapja, Fabó László vette át az elismerést.

A házat belül teljesen fel kellett újítani, a pénzt viszonylag könnyű volt előteremteni, mert a családnak volt biztosítása. A hatóságok megállapították: senki nem tehető felelőssé azért, mert a házban tűz keletkezett.

Takács Sándor és felesége tegnap a kitüntetés átadása után újra megköszönte Jancsovics Attilának a segítséget. A kevés szavú fiatalember erre azt mondta: természetes volt, hogy segít.
A családban három fogadott gyermek nevelkedik, a nevelőszülők pedig erre hivatkozva nem járultak hozzá, hogy a megmentett kisfiú arcáról fénykép készüljön.

A gyerekek még ma is élesen emlékeznek a történtekre, és szüleikhez bújnak, ha a tűzesetről szó esik. Épp ezért ritkán beszélnek róla. Szilveszter azt mondta, még nem döntötte el, hogy mi lesz, ha nagy lesz, de abban biztosak lehetünk, hogy iskolába megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!