Szeged és környéke

2014.10.02. 18:28

Fáraófutás a Móra parkban

Szeged - Közel 75 ezren látták eddig A fáraók Egyiptoma elnevezésű kiállítást, ezért elevenítettek fel egy ókori egyiptomi szokást, a szed-ünnepeket a Móra Ferenc Múzeum munkatársai csütörtök délután.

K. K.

Ezt az ünnepélyt a fáraók uralkodásának harmincadik évfordulójára rendezték meg: az uralkodónak be kellett bizonyítania, hogy még mindig erős, vagyis továbbra is alkalmas az ország vezetésére. Az ünnepen a fáraót fehérbe öltöztették, majd koronával a fején kellett futnia az Egyiptom határait jelző kövek között. Ha teljesítette a kihívást, az uralkodót újra megkoronázták, és így rituálisan megfiatalodva irányíthatta tovább Egyiptomot.

A fáraó koronáját viselő Szemendri Máté vezette a múzeum előtti fáraófutást. Fotó: Karnok Csaba

A fáraó koronáját viselő Szemendri Máté vezette a múzeum előtti fáraófutást. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi szed-ünnepen a táv sokkal rövidebb volt, csak a szökőkutat kellett körbefutni a Móra parkban. A Tömörkény István gimnázium 9. E osztálya vállalkozott a feladatra, de bárki csatlakozhatott hozzájuk – néhányan meg is tették. A fáraó koronáját [namelink name="Szemendri Máté"] kapta, ő vezette futást. Azért az ő fejére került a korona, mert ő volt a leglelkesebb – tudtuk meg az osztályfőnökétől. Akik teljesítették a kétkörös kihívást, megkapták a múzeum pecsétjét, amellyel ingyen beléphettek, hogy megtekinthessék a valódi fáraóereklyéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!