Helyi gazdaság

2012.01.15. 16:03

Irán figyelmeztette olajtermelő társait: ne pótolják a kiesést

Irán öböl menti társainak nem szabad pótolniuk az európai uniós embargó miatt kieső iráni kőolajtermelést - mondta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetébe (OPEC) delegált iráni képviselő vasárnap.

MTI

Muhammad Ali Katibi szerint az ilyen lépéseket Irán úgy tekinti majd, mint amelyekkel az ország nyugati ellenségeit pártolják. "Ha az olajtermelő öböl menti országok zöld utat adnak az iráni olaj pótlására, akkor ezek az országok lennének a legfőbb felelősök azért, ami történne a térségben, beleértve a Hormuzi-szorost" - mondta Katibi a Sark napilapnak
Kijelentette: Irán arab szomszédjainak nem volna szabad együttműködniük ezekkel a "kalandorokkal", az ilyen lépéseket "barátságtalannak" ítélné Teherán.

Az Európai Unió tagállamai egy elvi megállapodással lényegében betiltották már az iráni olaj importálását, jóllehet az európai országok 1-12 hónapos haladékot javasoltak arra, hogy az olajipari vállalatok megfelelő uránpótlást találhassanak a kieső olajmennyiség pótlására. Az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorol az ázsiai országokra, hogy más forrásból szerezzenek be nyersolajat, s így csökkentsék az iráni kormányzat bevételeit.

Katibi szerint jó esély lenne arra, hogy az EU ne valósítsa meg az embargót, amennyiben az olajtermelő arab országok határozottan lépnének fel az intézkedés ellen.

A szaúdi olajminiszter Ali an-Naimi szombaton úgy nyilatkozott: készen állnak bármilyen, az olaj keresletében bekövetkező emelkedést teljesíteni. A kínai miniszterelnök Ven Csia-pao nemrég Szaúd-Arábiába látogatott, hogy javítsa a két ország közötti gazdasági együttműködést. Kína a legnagyobb iráni felvásárlónak számít, naponta több mint fél millió hordó olajat vásárol.

Irán Szaúd-Arábia után az OPEC második legnagyobb olajtermelő országa, napi 3,5 millió hordós kitermeléssel. Korábban Irán azzal fenyegetett, hogy blokád alá veszi a nemzetközi olajszállítás szempontjából kulcsfontosságú Hormuzi-szorost, ha korlátozzák olajkivitelét. Az amerikai energiainformációs hivatal 2009. évi számításai szerint az összes tengeren szállított kőolaj harmadát a Hormuzi-szoroson keresztül vitték.

Az Egyesült Államok korábban határozottan állt ki az iráni fenyegetéssel szemben, s leszögezte: nem tolerál semmilyen, a szorosbeli hajóközlekedés korlátozását célzó intézkedést.

Címkék#olaj#Irán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában