Ország-világ

2014.07.07. 08:45

Észak-Korea déllel békülne

Phenjan négypontos javaslatot terjesztett elő, amelyben meghatározza, hogy milyen elvek alapján képzeli el a koreai nép "független újraegyesítését".

Észak-Korea az ellenségeskedés beszüntetésére és a két Korea közötti kapcsolatok javítására vonatkozó felhívással fordult hétfőn Délhez Kim Ir Szen néhai észak-koreai vezető halálának 20. évfordulója alkalmából.

Phenjan négypontos javaslatot terjesztett elő, amelyben meghatározza, hogy milyen elvek alapján képzeli el a feszültség csökkentését a félszigeten, és a koreai nép "független újraegyesítését". A jelenlegi helyzetet "súlyosnak" ítéli meg az északi kormány, hiszen egyetlen megjegyzés vagy valamilyen súrlódás előidézheti az egész koreai nép megsemmisülését - mutat rá. Arra kéri Szöult, hogy "legyen bátor, és változtassa meg ellenségeskedő politikáját, hagyjon fel minden olyan hadgyakorlattal, amelyet kívülállókkal együtt, Északot célba véve végez".

Phenjan ezenkívül azt javasolja, hogy egyik fél se támaszkodjon "kívülállókra", és minden közös ügyüket saját erőből oldjon meg. Nyilvánvalóan Dél-Korea és az Egyesült Államok, valamint Észak és Kína szövetségesi viszonyára utalt. A phenjani kormány azt javasolja, hogy mindkét fél "ésszerű" célokat tűzzön ki maga elé az országegyesítéssel kapcsolatban. A koreaiak egyre inkább követelik, hogy az országegyesítést "föderalista" módon valósítsák meg, amelyben mindkét ország megőrizheti saját ideológiáját és társadalmi rendszerét - állítja.

Phenjan emlékeztetett arra, hogy a két ország a 2000. június 15-én kiadott közös közleményükben elismerte: vannak közös pontok az Észak által javasolt "laza föderációban" és a Dél javasolta "konföderációban".

A 14 évvel ezelőtti történelmi jelentőségű találkozó Kim De Dzsung dél-koreai elnök és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető között jött létre, és a két ország közeledését, kiterjedt kétoldalú együttműködést eredményezte egy időre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában