Szeged és környéke

2014.11.14. 21:30

Itt a szívférgesség bölcsője

Szeged - Elsősorban kutyákra veszélyes a szív- és bőrférgesség, de a szúnyogokkal terjesztett parazita az embernek is okozhat kellemetlenséget. Egy felmérés szerint Szegeden minden harmadik kutya fertőzött.

Segesvári Csaba

 Riasztó esetek

Két évvel ezelőtt egy ráckevei juhász testén duzzanatokat fedeztek fel, ami később kifakadt. Kiderült, a szúnyogcsípések helyén férgek fejlődtek. Fok Éva az esetről elmondta, ez egy különleges helyzet volt, ugyanis a páciens rákos volt, gyenge immunrendszerrel. Normális esetben a férgeket megállítja az immunrendszer. Ugyanakkor közegészségügyi kockázatnak nevezte a férgességet.

– Az első hazai szívférges esetet 2009-ben regisztrálták a Jászságban, ma a Szegedről kapott minták felében kimutatható a parazita. Az országos fertőzöttség 18 százalékos, Csongrád megye 30 százalék fölötti – ismertette eredményeit tegnap [namelink name="Fok Éva"] egy állatorvosoknak szóló kerekasztal-beszélgetésen.

A Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék tudományos főmunkatársa elmondta, a szúnyogok által terjesztett szív- és bőrférgesség elsősorban a kutyákra veszélyes, de a bőrférgesség évente 25-30 emberi megbetegedést is okoz.

Az éghajlatváltozás elősegíti a férgek elterjedését, Magyarországon a fertőzés lehetősége az év 4-6 hónapjában áll fenn. A kutyában lévő paraziták a szúnyogban fejlődnek tovább, majd kerülnek vissza a gazdába.

Az állat testében növekedő paraziták a szívbe, tüdőbe jutva gyengeséget okoznak, majd a kutyák kimúlásához vezethetnek. A résztvevő állatorvosok mindegyike találkozott már az undort keltő betegséggel.

Szívférgek Rengei Antal kezében. A parazitákat már elpusztult állatokból távolították el. Fotó: Segesvári Csaba

Szívférgek Rengei Antal kezében. A parazitákat már elpusztult állatokból távolították el. Fotó: Segesvári Csaba
– Nem a pánik keltése a cél, minden gazdának el kell mondani: attól még nem kell félni, hogy a kutyában kimutatták a parazitát. Fontos a tavaszi szűrés és a kezelés – mondta Fok Éva.

Szegeden tavaly 267 szúnyogot gyűjtöttek be, a többségében találtak férgeket. A legfertőzöttebb területek egyike a gyálai Holt-Tisza. Volt olyan utca, ahol mindegyik kutyában kimutatták a szív- vagy bőrférgességet.

– Tavaly fedeztük fel az első esetet, az elmúlt egy évben 55 mintát küldtünk el vizsgálatra, 28-ban találtak parazitát. 9 esetben bőr-, 14 esetben szívférget mutattak ki, 5 esetben pedig mindkettő benne volt a vérmintában – tette hozzá [namelink name="Rengei Antal"]. A szegedi állatorvos elmondta, az állatok kezelése a kutyák testsúlyától függ. Úgy számolt, hogy a prevenció 10 testsúlykilogrammonként körülbelül 1200–2500 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!