Ország-világ

2014.09.20. 21:01

Meghalt Anatolij Berezovoj űrhajós

Berezovoj 1982-ben a Szojuz T-5 űrhajóval repült a Szaljut-7 űrállomásra a tartós űrrepülésre felkészített első legénység tagjaival.

Életének 73. évében szombaton elhunyt Anatolij Nyikolajevics Berezovoj orosz űrhajós, a Szaljut-7 űrállomás egykori parancsnoka - közölte az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz.

Berezovoj 1982-ben a Szojuz T-5 űrhajóval repült a Szaljut-7 űrállomásra a tartós űrrepülésre felkészített első legénység tagjaival. Ő volt a misszió parancsnoka, és társával, Valentyin Lebegyevvel 2 óra 33 perces űrsétát is végrehajtott. A Szaljut-7 űrállomáson küldetésük 211 napig tartott, ami világrekordnak számított akkoriban. A küldetés végeztével a Szojuz T-7 fedélzetén tért vissza a Földre.

1992-ben vonult vissza, előtte megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést, valamint a Lenin-rendet. Több nemzetközi kitüntetésben részesült.

Anatolij Berezovoj "a kozmonauták legendás nemzedékének tagja, kitartó és bátor ember, kiváló szakember volt, aki sokat tett az űrkutatás fejlődéséért, és jelentős programoknak volt részese" - fogalmazott Oleg Osztapenko, a Roszkozmoz vezetője.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában