Szeged és környéke

2012.06.06. 19:21

Rendőri bántalmazások: egy ügyben emeltek vádat

Csongrád megye - Nehéz bizonyítania a nyomozó ügyészségnek a rendőrök ellen tett feljelentések valóságtartalmát. Az elmúlt 3 évben bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt 85 esetben indítottak eljárást – csak egy vádemelés történt.

Kiss Gábor Gergő

Továbbra is kihallgatja a sértettet, és a rendelkezésre álló bizonyítékokat mérlegeli szakértő bevonásával a Szegedi Nyomozó Ügyészség. Megírtuk: az Egyesült Arab Emírségek sakkszövetségének egyik tagját állítása szerint három határrendész verte meg szombat hajnalban a Belvárosi híd újszegedi lábánál. A feljelentés szerint az üldözés során Szaúd Mohamed al-Marzúki súlyos sérüléseket szenvedett – az ügyészség bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
– Rendőrökkel szemben bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt 2009-ben és 2010-ben 30-30, tavaly 25 eljárást indított a Szegedi Nyomozó Ügyészség. A 85 eset közül mindössze egy ügyben emeltünk vádat. Nagyon nehéz bizonyítani az ilyen eseteket: egy állítás áll szemben egy tagadással – mondta Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

Az esetek közül néhány nagyobb médianyilvánosságot is kapott. Jogtalan fogva tartás bűntettében mondta ki bűnösnek 2009 végén a bíróság azt a rendőr hadnagyot, aki egy gépkocsis üldözést követően indokolatlanul előállított két férfit a Szegedi Rendőrkapitányságra. A rendőrök azért kezdtek intézkedést Bauer Bencével és egy vele utazó barátjával szemben, mert a fideszes politikus gépkocsijával Sándorfalva felől Szegedre tartva többször is átlépte a felezővonalat: az őt követő civil autók villogtak nekik, mire Bauerék lehúzódtak, de közrefogták őket, és a kocsikból három fekete ruhás, sapkás férfi ugrott ki, akik nem sokkal azelőtt egy kommandós akció résztvevői voltak.

Bauerék azt hitték, hogy rablótámadás, így menekülni kezdtek. A két férfit elfogták, megszondáztatták, majd a negatív eredmény után mégis előállították őket. A táblabíróság végül jogerősen 300 napi tétel, napi tételenként 800 forint pénzbüntetésre ítélte a rendőr hadnagyot.

Szakértők

Igazságügyi orvos, illetve műszaki szakértő kirendeléséről döntött a szegedi nyomozó ügyészség az egyesült arab emírségekbeli sakkvezető ügyében. Szanka Ferenc elmondta, az orvosszakértő feladata lesz eldönteni, hogyan keletkezhettek Szaúd Mohamed al-Marzúki sérülései, a műszaki szakértő pedig összeveti majd a sérüléseket és a helyszínen rögzített más nyomokat.  

2009 végén a Szegedi Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a kubai származású Szabó Péter ügyében. A fiú és anyja azért írtak panaszlevelet, mert állításuk szerint áprilisban megfenyegették, és a fiatalember bőrszínére tettek megjegyzést a lakásukban gázpisztoly után kutató rendőrök. Az ügyben ismeretlen elkövető ellen bántalmazás hivatalos eljárásban gyanúja miatt indult nyomozás. A nyomozás lezárulásáról szóló határozatot az ügyészség elküldte a feljelentőknek, akik nem éltek panasszal ellene.

2010 tavaszán az ügyészség indokoltnak ítélte meg a rendőrök tonfahasználatát: a szegedi Nemes takács utca egyik házának udvarában egy rendőr ezzel lökött el egy 52 éves nőt, aki súlyos sérülést szenvedett. Az ügyészség elfogadta azt a rendőri védekezést, hogy a járőrök csak a további támadásokat akarták elkerülni.

Szakszerű volt a vetkőztetés
Tavaly januárban alsónadrágra vetkőztettek a rendőrök három BMX-ező fiatalt Szentesen. A járőrök lakossági bejelentés alapján igazoltatták a fiatalokat, majd átvizsgálták ruháikat, mert felmerült a gyanú, hogy szúró-vágó eszköz vagy drog lehet a felszerelés és a lábuk között. Az egyik BMX-es nadrágja levétele nélkül leszedte a sípcsontvédőt, a többiek viszont cipőből kibújva, alsónadrágra vetkőzve tudták csak teljesíteni a rendőri felszólítást. Az igazoltatás befejeztével irataikat visszakapták, semmit sem találtak náluk. Nem történt bántalmazás, és az ügyészség is megállapította: az intézkedés jog- és szakszerűen történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!