Egyperces

2013.09.19. 11:01

Levelet írt családjának az ítéletére váró Po Hszi-laj

Levélében Po - mint a bíróságon is - tagadta a vádakat, és sorsa felől igyekezett megnyugtatni családtagjait. Párhuzamot vont saját és apja, a sokszor bebörtönzött Po Ji-po sorsa között.

MTI

Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár kész börtönbe vonulni, csakúgy, mint néhai forradalmár apja, de hiszi, hogy egy napon tisztára moshatja a nevét - írta levélben családtagjainak a bukott kínai politikus a South China Morning Post című hongkongi lap csütörtöki jelentése szerint.

A 64 éves Pót, a Kínai Kommunista Párt (KKP) politikai bizottságának volt tagját augusztus végén vesztegetés, korrupció és hatalommal való visszaélés miatt állították bíróság elé a kelet-kínai Santung tartomány Csinan városában, és szerdai hivatalos közlés szerint a perben szeptember 22-én hirdetnek ítéletet.

Levélében Po - mint a bíróságon is - tagadta a vádakat, és sorsa felől igyekezett megnyugtatni családtagjait. Párhuzamot vont saját és apja, a sokszor bebörtönzött Po Ji-po sorsa között.

Po Ji-po legendás forradalmár, katonai vezető volt, a nyolc kínai "halhatatlan" között emlegették sokáig tartó politikai aktivitása miatt. Már a Kínai Népköztársaság kikiáltása előtt legalább kétszer börtönbe zárták a nacionalisták (Kuomintang), s a kulturális forradalom idején is meghurcolták. Az 1970-es évek második felében térhetett vissza a politikai életbe, és 2007-ben halt meg, 98 éves korában.

A vád szerint Po Hszi-laj és családja csaknem 27 millió jüan (965 millió forint) értékben jutott törvénytelenül anyagi javakhoz. A volt csungkingi párttitkárt azután távolították el a posztjáról, hogy a város rendőrfőnöke tavaly februárban a Szecsuan tartományi Csengtuban az amerikai konzulátusra menekült, majd egy nappal később feladta magát.

Ennek az ügynek a kivizsgálása során derült ki, hogy Po felesége gyanúsítható egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolásával. Ku Kaj-lajt szándékos emberölés vádjában bűnösnek találták, s tavaly augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre, vagyis életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A volt rendőrkapitány, Vang Li-csün tavaly szeptemberben a gyilkosság eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért és kenőpénz elfogadásáért 15 évi börtönbüntetést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!