2012.01.05. 21:01
Pörzsölő és hurkaszeletelő a régmúltból
Hódmezővásárhely - Több régi húsipari gépet is őriz a vásárhelyi Szenti Tibor. A híres helyi néprajzkutató névrokona legérdekesebb darabja egy kézi pörzsölő.
Csak névrokona a híres vásárhelyi néprajzkutatónak a szintén vásárhelyi [namelink name="Szenti Tibor"], de érdeklődésük részben közös. Míg előbbit elsősorban a tanyavilág története és emlékei érdeklik, addig utóbbit a régi húsipari gépek. A delikáteszkereskedőként dolgozó fiatalember kollekciójának talán legérdekesebb példányát, egy fatüzelésű, kézzel hajtható pörzsölőt naponta sokan nézik meg. Napközben egy Andrássy úti üzlet lépcsőjét díszíti.
– Ezt a ma már ritka eszközt egy helybeli nyugdíjastól kaptam, akinek sokféle régi használati tárgya van. A pörzsölőt nem próbáltam ki, de tudom, hogyan működik: a száraz fát kell beletenni és meggyújtani, majd ezt a hatalmas kereket forgatva szúrólángot bocsát ki, azzal lehet pörzsölni a leölt disznót – mutatta be az eszköz működését. – Egy hordozható kicsi kályha. Ventilátor fújja be az egyik végén a levegőt, s nyomja ki a másikon a lángot – tette hozzá. Tibor használatban még nem látott ilyen eszközt, csak gázpalackról működő utódját. – Sokan megnézik, többen meg is kérdezték, hogy eladó-e, de hát nem az, csak amolyan figyelemfelkeltő eszköz.
Szenti Tibor a kézzel hajtható sonkaszelő géppel.
A szerző felvétele
Kollekciója része az a kézi hurkatöltő, amely tulajdonképpen egy hosszú bádoghenger. Ebbe azonban nem darálóval, hanem egy ehhez tartozó fával kell kézi erővel belenyomni a hurkatölteléket, hogy az a végére húzott bélbe jusson. Büszke arra a ma is kiválóan működő, 1936 és 1969 között gyártott Berkel márkájú sonkaszeletelő gépre is, amelyet szintén kézzel kell hajtani, ugyanis nincs rajta semmilyen elektromos motor. Mindent, még a szeletek vastagságát is kézzel kell rajta beállítani. Legújabb szerzeménye egy réges-régi mázsa, terve szerint hamarosan azt újítja fel.