Helyi gazdaság

2012.01.06. 10:07

Japánt aggasztja az euró gyengülése

Japánt aggasztja az euró gyengülése a jenhez képest - mondta pénteken a szigetország pénzügyminisztere.

Japánt aggasztja az euró gyengülése a jenhez képest - mondta pénteken a szigetország pénzügyminisztere. Eközben az euró a dollárhoz viszonyítva már tavaly szeptemberi szintre süllyedt péntek reggel.

A múlt év vége óta az euró csaknem egy százalékkal gyengült a jenhez képest péntek reggelig, amikor 1 euró 98,64 jenen állt. Azumi Dzsun azt mondta, hogy az euró árfolyamcsökkenése "nagyon komoly gondot okoz" az Európába exportáló japán cégeknek. Egyben hathatósabb lépések meghozatalára szólította fel Európát az euróövezeti adósságválság megoldása céljából.

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy az euróövezeti válságról is tárgyal amerikai kollégájával, amikor Timothy Geithner január 12-én Tokióba látogat. Eközben a bankközi devizapiacon pénteken reggel az euró 16 havi mélyponton állt a dollárral szemben, 1,2777 dolláron jegyezték. A múlt év vége óta az euró 1,4 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva, elsősorban az euróövezeti adóssággondok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában