Életstílus

2013.01.10. 18:09

Minden 25. amerikai tini próbálkozott már öngyilkossággal

A fiataloknak több mint a fele már valamilyen kezelés alatt állt, amikor tapasztalni kezdte magán az öngyilkos viselkedést - derült ki egy tanulmányból.

Hozzávetőleg minden huszonötödik amerikai tinédzser próbálkozott már öngyilkossággal, és minden nyolcadik elgondolkodott már azon, hogy önkezűleg vessen véget az életének - derült ki egy tanulmányból, amelyet több ezer amerikai kamasszal készített interjúra alapoztak.

A JAMA Psychiatry című folyóiratban közölt tanulmány készítői szerint a fiatalokra vonatkozó számadatok nagyjából egybevágnak a felnőtteknél tapasztalt öngyilkossági gondolatok és kísérletek előfordulási arányaival, ami azt sugallja, hogy a kamaszévek jelentik a legkockázatosabb időszakot az öngyilkosságról szóló első gondolatok felbukkanása szempontjából.

Az eredményeket az Egyesült Államokban élő mintegy 6500 tinédzserrel készített személyes interjúkra és a résztvevők szülei által kitöltött kérdőívekre alapozták. Amellett, hogy a fiatalokat öngyilkossági gondolataikról, terveikről és próbálkozásaikról kérdezték, a szakemberek azt is megállapították, hogy mely résztvevők küzdenek valamilyen mentális rendellenességgel.

A megkérdezettek alig valamivel több mint 12 százaléka gondolkodott már el azon, hogy saját kezűleg vet véget az életének. Négy százalékuk tervet is készített, míg szintén négy százalékuk kísérletet is tett az öngyilkosságra.

A megkérdezettek tinik négy százalékuk kísérletet is tett az öngyilkosságra.

A megkérdezettek amerikai tinik négy százaléka kísérletet is tett az öngyilkosságra.
A Harvard Egyetem pszichológusaként dolgozó Matthew Nock és kollégái szerint azok a fiatalok, akikben felvetődött az öngyilkosság, vagy kísérletet is tettek rá, szinte mindannyian valamilyen mentális rendellenességgel, például depresszióval, bipoláris zavarral, figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral (ADHD), alkohol-, illetve kábítószer-problémákkal küzdöttek.

Nock közölte, hogy a fiataloknak több mint a fele már valamilyen kezelés alatt állt, amikor tapasztalni kezdte magán az öngyilkos viselkedést. "Tudjuk, hogy az öngyilkosságot fontolgató és emiatt kockázatos helyzetben lévő gyerekek közül sokan kezelésben részesülnek - mutatott rá a szakember. - Azt azonban nem tudjuk, hogy miként tudnánk leállítani őket, mert nincs a kezünkben biztos módszer az öngyilkos viselkedés kezelésére."

Mivel az öngyilkosságot fontolgató fiatalok többsége sohasem jut el odáig, hogy konkrét tervet készítsen vagy belevágjon a kísérletbe, az orvosoknak muszáj lenne pontosan meghatározniuk, hogy közülük kik vannak a legnagyobb veszélyben - húzta alá a szakember, aki szerint a következő lépés az érintettek legjobb kezelési módjának kidolgozása lenne.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) szerint az öngyilkosság jelenti a harmadik vezető halálokot a 10 és 24 éves kor közötti fiatalok körében. Annak ellenére, hogy a lányok nagyobb valószínűséggel próbálkoznak öngyilkossággal - ezt Nock tanulmánya is megerősítette -, a fiúk körében mégis magasabb az ebből eredő halálozási arány, mivel ők általában biztosabb módszerekkel - például lőfegyverrel - próbálkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!