Időskorúak hozzátartozóit perelik Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Megkezdődtek tegnap a vásárhelyi bíróságon a időskorúak otthonában gondozott szülő térítési díjának megfizetéséért indított perek. Két esetben fordult bírósághoz az intézményt fenntartó kistérségi társulás azért, hogy a díjkülönbözetet kiegyenlítsék a hozzátartozók. Tavaly összességében 23-24 millió forint halmozódott fel.

Munkatársunktól

Bírósághoz fordult a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás: a fenntartásában működő Kovács-Küry Időskorúak Otthonában élők hozzátartozói az alaptörvényben foglalt rendelkezések ellenére nem fizetik meg az intézményben élő családtagjuk után a térítési díjat. A fizetési meghagyást két esetben követi per, mindkettő első tárgyalását tegnap tartották a Hódmezővásárhelyi Járási Bíróságon. Az otthonban élők nyugdíja nem fedezi a térítési díjat, ezért a fenntartó kezdeményezte, hogy a felhalmozott különbözetet és járulékait a hozzátartozók fizessék meg. Az egyik esetben ez mintegy 121 ezer forint, a másikban 64 ezer forint. Az első tárgyaláson az alperesek ellenkeresetet nyújtottak be, többek között arra hivatkozva, hogy jövedelmük nem teszi lehetővé a díjkülönbözet kifizetését. A másik ügyben az alperes orvosi igazolással, betegségre hivatkozva nem jelent meg. Mindkét per február 7-én folytatódik.

Szülőkről gondoskodni

2010-ben már lapunk is foglalkozott a témával. [namelink name="Lázár János"], a város akkori polgármestere az egyik közgyűlésen arról beszélt, hogy a családjogi törvény szerint a gyerekeknek kötelességük gondoskodni a szüleikről. Többen azonban ezt a feladatot az államra és az önkormányzatra hárítják. Ezzel nem is lenne probléma, ha valóban nem tudják szeretteiket ellátni, de vannak, akik nem is akarják. Ezek a rokonok a szociális törvény kiskapui mögé bújnak.

A Kovács-Küry Időskorúak Otthonában évek óta gondot jelent, hogy alig lehetett kötelezni az idősek hozzátartozóit arra, hogy az intézmény szolgáltatásait megfizessék. [namelink name="Bálint Gabriella"], a Kapcsolat Központ főigazgatója elmondta: tavaly 23-24 millió forint halmozódott fel díjkülönbözetként. Azok az idősek vehetik igénybe az időskorúak otthonai által biztosított szolgáltatásokat, akik legalább 4 órás gondozást, ápolást igényelnek, amit a családjuk más módon nem tud biztosítani számukra. Nem segélyként, önkormányzati vagy állami támogatásként, hanem térítési díj ellenében biztosított a szolgáltatás.

– A vásárhelyi időskorúak otthonában 200-an laknak. Az ellátottak többsége fizeti a teljes szolgáltatási díjat. 20 százalék után a hozzátartozó fizet, 25 százalék viszont nem fizeti a teljes térítési díjat és a hozzátartozók sem rendezik a tartozást. Elsősorban a rendesen fizetőkkel szemben tisztességtelen, hogy vannak, akik igénybe vesznek egy szolgáltatást, majd nem fedezik a költségeket. Ez ellen lépnek fel azzal, hogy – a 2012-től megváltozott jogszabályi rendelkezések, az Alaptörvény alapján „a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni" – kötelezik az érintett hozzátartozókat a térítési díjak különbözetének kiegyenlítésére – mondta el Bálint Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!