Szentes és környéke

2013.01.13. 17:46

Nem kelendőek a magyar fotók

Szentes - A mai digitális világban a fotóknak nincs értéke, a Szentesi Fotókör ezért dolgozik és gondolkodik másképpen. Még akkor is, ha forintosítani nem tudják műveiket. Itthon ugyanis nincs piaca a fotóművészetnek.

Nánai Márta

A jó fotósnál a látásmód és a gondolatiság a lényeg, ezek pedig jelenjenek meg a fotón is! Ez a fényképezés titka- állítja Nagy István, a jelenleg 23 tagot számláló Szentesi Fotókör vezetője, aki szerint nagyon jók a szentesi fotósok, akik külföldön kevésbé, de hazai kiállításokon rendszerint szerepelnek és gyakran nyernek is.

Nem kelendőek a magyar fotók - GALÉRIA


A Fotókör 1980 óta minden évben megrendezi az Alföldi Fotószalont- amely az ország 6-8 legjobb fotókiállítása között szerepel-, és 1982 -től kétévente az Aktfotó Kiállítást. A fotókör tagjai olyan egyedi technikákkal kísérleteznek és jelentkeznek a hazai fotós berkekben, amelyek igazi kuriózumnak számítanak a szakmában: 100 éves kézműves technikai eljárásokat alkalmaznak, megidézve a múlt képkészítési ismereteit, technikai fogásait, eszközeit. Így aztán a vezető szerint nem minden esetben költséges mulatság manapság fényképezni, hiszen akár fényképezőgép nélkül is lehet jó alkotásokat létrehozni. A legrégebbi tagok: Nagy István 1978, Barna Péter 1993, Györgyi László 1999, Marton Ferenc, Albert Béla 2002,Tóthné Timafalvi Gizella 2002. óta serénykedik a fotókörnél.

Idén a 17. Szentesi Aktfotó Biennálét rendezi meg a Szentesi Fotókör, melyre április 30-ig várják a pályaműveket. A beérkező fotókból június elején nyílik meg a kiállítás, melyre az országhatáron túlról is rendszerint érkeznek képek: Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Románia szerepel az ország egyik leghíresebb fotókiállításán.

Nem kelendőek a magyar fotók - GALÉRIA


Mivel szoros kapcsolatot ápolnak több alföldi fotós körrel, mindig akad olyan új alkotó, aki szívesen hozza el Szentesre képeit. Az elmúlt napokban dr. Jantyik Tibor békéscsabai természetfotós munkáiból nyílt tárlat a Galériában, ahol havonta új fotókiállítással jelentkeznek a szervezők.

Legutóbb Aradon szerepeltek, szeptemberben a lengyelországi Lodz városában nyílik tárlatuk. Erre már nagyon készülnek, hiszen tematizált anyaggal tesznek eleget a meghívásnak. De nemcsak kiállítanak, hanem hétfőnként találkoznak is egymással, technikákat beszélnek meg, kísérleteznek, pályázatokra készülnek a szentesiek. Kezdő és haladó fotóiskola programmal évente jelentkeznek. S hogy legyen miből témát meríteniük, kirándulnak Aradra, az Őrségbe, Erdélybe, Olaszországba, Lengyelországba, Csehországba.

Nem kelendőek a magyar fotók - GALÉRIA


De senki ne gondolja, hogy művészetük anyagi értelemben megtérül! Míg külföldön bevett szokás a fotóvásárlás, nálunk esetleg a természetfotók kelnek el minimális mennyiségben. Egyszerűen nincs rá itthon igény, sem kialakult kultúrája a művészfelvételek megvásárlásának- állítja Nagy István, aki szerint a szentesi fotósok kézi eljárásaikkal olyan egyedi darabokat készítenek, amelyeknek garantáltan nincs párja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!