Helyi gazdaság

2012.01.24. 14:17

Harmadával eshet idén az ingatlanbefektetési piac

Idén 400 millió eurós forgalom várható az ingatlanpiacon, ha a vevők találnak finanszírozást a tranzakcióhoz.

MTI

A magyar ingatlanbefektetési piac forgalma tavaly 620 millió eurót (mintegy 175 milliárd forintot) tett ki, idén 400 millió eurós forgalom várható, feltéve, hogy a vevők találnak finanszírozást a tranzakcióhoz - mondta Tim OíSullivan, a CB Richard Ellis társigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elvárt hozam 7,25-7,5 százalék, ez megfelel a budapesti és a pozsonyi hozamnak. Varsó és Prága már túl drágának számít, mivel ott a hozam múlt év utolsó negyedében 6,25-6,5 százalék volt - erről Jos Tromp, a CBRE közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője beszélt. A hozam elvárást a kockázatmentesnek tartott 10 éves német államkötvény hozamhoz mérik a befektetők, amely jelenleg 2 százalék.

A közép-kelet-európai piacon a múlt évben 11,2 milliárd euró volt a kereskedelmi ingatlanbefektetések értéke, amely kétszerese a 2010. évinek. Ma is ez a legvonzóbb befektetési eszköz a régió piacán - mondta Jos Tromp. Az irodapiacon a kihasználatlanság nagyon változó a régióban. Amíg Varsóban 6,7 százalék, addig Prágában 12 százalék, Budapesten pedig 19 százalékon áll.

A magyar befektetési ingatlanpiac 2007-ben állt a csúcson 1,9 milliárd euróval. Tavaly a 620 millió euróból 53 százalékot tettek ki az irodák, 19 százalékot a kereskedelmi létesítmények, és ugyanennyi volt a hotelek részesedése is, a logisztikai (ipari) létesítmények pedig 9 százalékkal részesedtek. Tim OíSullivan becslése szerint idén az irodák és a kereskedelmi épületek egyharmad-egyharmad arányban részesednek a forgalomból.

[namelink name="Borbély Gábor"] a CBRE elemzési és tanácsadási vezetője az irodapiacot elemezve elmondta, hogy tavaly a bérbe adott terület 400 ezer négyzetméter volt, ez 100 ezer négyzetméterrel több, mint az egy évvel korábbi volt. A múlt évi bérbeadás 40 százaléka bérlet-hosszabbítás volt. Miután 2014-ig alig néhány tízezer négyzetméter új iroda kerül piacra, a kínálat szűkülni fog, viszont az új területekre jelenleg minimális az előszerződés - tette hozzá.

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában