Szentes és környéke

2012.01.04. 19:46

Hiába van messze, Kajánújfalu is belterület

Szentes - Ne a helyrajzi szám, hanem a távolság alapján számítson külterületnek egy városrész, javasolták a decemberi testületi ülésen a képviselők az új adórendelet tárgyalásakor. A módosítást nem fogadták el: a kajániak is annyit fizetnek, mint a belvárosiak.

Králik Emese

Új rendelet lépett életbe január 1-jétől Szentesen, amelyben a magánszemélyek kommunális adóját szabályozzák. A módosítás oka az volt, hogy a felülvizsgálat során a megyei kormányhivatal – tekintettel a korábbi rendelet megalkotása óta bekövetkezett változásokra, valamint a helyi adó rendszerének átalakulására – javasolta azt. Az új rendelet már jóval kisebb terjedelmű a korábbinál, mert kizárólag azokat a rendelkezéseket tartalmazza, amelyekre az önkormányzat adómegállapítási joga kiterjed: az adó mértékét és a kedvezményeket.

Az ügyet a tavalyi utolsó testületi ülésen tárgyalták, amikor két városatya is bővíteni szerette volna a kisebb adót fizető szentesiek körét. Antal [namelink name="Balázs Tibor"] módosító indítvánnyal állt elő, amely alapján az olyan településrészeket, mint például Magyartés, külterületként kívánta kezelni, és így kedvezményben részesíteni az ott élőket. – Ne a helyrajzi szám, hanem helyette valami más alapján állapítsuk meg, hogy bel- vagy külterület-e egy városrész – összegezte. Hasonló javaslattal élt Sipos Antal is, aki azt kérdezte: például Kajánújfalu a belterülethez tartozik-e? Az említett városrészek több kilométeres távolságra vannak Szentestől, így [namelink name="Sipos Antal"] szerint az ott élők már azzal is adóznak, ha a városközpontba kell beutazniuk orvoshoz vagy vásárolni. – Ezeknek az embereknek ugyanolyan kedvezményt kellene adni, mint a külterületen élőknek – érvelt.

Az adóiroda vezetője, [namelink name="Tonnesné Kiss Ildikó"] kifejtette, hogy az önkormányzatnál a földhivatali helyrajzi számokra hagyatkoznak, így a kérdésben nincs mozgásterük. Szentes méltányos adópolitikát folytat, tette hozzá akkor [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester, hiszen a kommunális adó mértéke az országosan meghatározható érték 20–27 százaléka. Az új rendeletet elfogadták, a belterület megítélése azonban változatlan maradt a testület döntése értelmében. Idén a szentesiek egy évre legfeljebb 5000 forintot fizetnek ingatlanonként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!