Ország-világ

2014.12.09. 11:40

Kijev egyoldalúan tűzszünetet vezetett be Kelet-Ukrajnában

Az oroszbarát szakadárok egyelőre nem adtak konkrét választ arra, hogy csatlakoznak-e a fegyvernyugváshoz.

Kijev egyoldalúan tűzszünetet hirdetett az oroszbarát szakadárok ellen, kedden az ukrán fegyveres erők minden állásán leállt a harci tevékenység az ország keleti részén - közölte a "terrorellenes parancsnokság" sajtóosztálya.

A Facebook internetes közösségi oldalon elhelyezett közlemény szerint Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezésére fegyvernyugvást léptettek életbe a "terrorellenes erők" minden állásán.

Az Interfax-Ukraina hírügynökség emlékeztetett arra, hogy december 4-én Porosenko tanácskozott a fegyveres testületek vezetőivel a minszki megállapodások teljesülése érdekében teendő lépésekről. Azon a találkozón született döntés újabb tűzszünet meghirdetéséről, amelynek december 9-én kell elkezdődnie.

Az oroszbarát szakadárok egyelőre nem adtak konkrét választ arra, hogy csatlakoznak-e a fegyvernyugváshoz. A parancsnokság ugyanakkor azt közölte, hogy az elmúlt órákban a szakadárok nem sértették meg a tűzszünetet.

Korábban Kijev, Moszkva, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a szakadárok képviselői szeptember 5-én Minszkben már megállapodtak a fegyverszünetben, ám az azóta sem valósult meg.

Kijevi jelentések szerint a szakadárok nem hagytak fel az ukrán katonák állásai és civil célpontok elleni tüzérségi támadásokkal, Oroszországból pedig azóta is többször érkezett utánpótlás a szeparatista erőknek fegyveresek, katonai járművek, fegyverek és lőszerek formájában.

Múlt csütörtök óta, azaz az újabb tűzszüneti megállapodás bejelentése után még inkább felerősödtek a szeparatista támadások Kelet-Ukrajnában, hétfőn súlyos harcok folytak a Donyecktől északra lévő Horlivka és Debalceve térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában