Ország-világ

2013.01.24. 06:48

15 nap a döntésre: nyugdíjellátást vagy a munkabér?

A 62. életévüket betöltött pedagógusoknak 15 napjuk van választani.

MTI

Mindössze 15 napjuk van eldönteni az idén 62. életévüket betöltő - ezzel az általános nyugdíjkorhatárt elérő - pedagógusoknak és más közoktatási dolgozóknak, hogy az öregségi nyugdíjellátást vagy a munkabért választják-e, holott személyes ügyintézéssel átlagosan 30-70 napig tart annak megállapítása a nyugdíjfolyósító szerveknél, hogy valaki mekkora nyugdíjra számíthat - írja a csütörtöki Népszava.

Legkésőbb péntekig kapják kézhez az iskolák 62. életévüket még be nem töltött, de öregségi nyugdíjban részesülő, illetve 1951-es születésű, de még aktív munkavállalói azt a - Népszava birtokába került - tankerületi igazgatók által jegyzett szabványlevelet, amelyben "a kettős juttatás tilalmát" elrendelő jogszabály-módosításokról értesítik őket. A levelet megkapják azok a dolgozók is, aki már betöltötték a 62. életévüket, ők annyival könnyebb helyzetben vannak, hogy többségük már ismeri a nyugdíjának mértékét is.

A nyugdíjasként való továbbfoglalkoztatásról csak egyéni kérelem alapján dönthet a kormány, ezt az említett levél kézhezvételétől számított 15 napon belül az érintetteknek el kell juttatniuk a munkáltatójukon keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Mivel a munkáltatók 2013. január 1-jétől nem az önkormányzatok, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a kérelmek kizárólag az intézményfenntartó elnökének, Marekné Pintér Arankának az egyetértésével továbbíthatóak a tárcának. Elutasítás esetén a pedagógusok már csak arról dönthetnek: április 30-ig bejelentik-e munkaviszonyuk fennállását a nyugdíjfolyósítónak, ezzel elveszítve nyugdíjukat, vagy július 1-jével elbocsátják őket - ismerteti a Népszava.

Címkék#nyugdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában