Ország-világ

2014.11.20. 15:04

Nem fecnit, információbombát kapott a NAV az áfacsalókról

Ugyan Orbán Viktor korábban fecninek nevezte, a hvg.hu birtokába jutott dokumentum tele van konkrétumokkal: szállítólevelekkel, számlákkal, forgalmazókkal, importőrökkel.

munkatársunktól

Közel kéttucatnyi étolajmárkát, importőröket és forgalmazó cégeket nevezett meg, szállítóleveleket, számlákat, konkrét áfacsalási sémát ismertetett 2012 elején egy részletes anyagában az amerikai Bunge étolajgyártó cég, amelyet eljuttatott az adóhatóság központi hivatalába, és amelyik a hvg.hu birtokába került.

De már előtte pár hónappal is adott át információkat az őket ellehetetlenítő, egyre durvább méretűvé dagadó áfacsalásról. A listára került étolajmárkákat három évvel később, ma is ott találjuk a boltok polcain.

Vagy nagyon hasonló márkák gyanúsan olcsók: ugyanazon a polcon van Sunol, Suniol és Szaniol, ugyanolyan áron, de durván 100 forinttal olcsóbban, mint a Bunge által gyártott Vénusz étolaj. Az adóhatóság hallgat, mint a sír, a Bunge nem cáfolta információinkat.

"Az amerikaiak egy fecnit adtak"



A kormányfő múlt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában utalt arra a dokumentumra, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel.

Se aláírás, se fejléc, se pecsét, "ez egy fecni", "ömlesztett összegyűjtése azoknak a vádaknak, amelyeket az elmúlt négy évben az ellenzéki pártoktól már hallhattunk" - jellemezte Orbán Viktor a dokumentumot, hozzátéve: ha nem angolul lenne, azt hinné, egy ellenzéki párt írta. A miniszterelnök ezért úgy tekint e dokumentumra, "mint ha vissza akarna valaki rángatni bennünket a választások előtti politikai helyzetbe".

"Az ember a barátaitól érkező kritikákat komolyan veszi, különösen, ha ez egy ilyen nagy barát (...), de most már arra a szintre jutottunk, ahol ez egyre nehezebb" - mondta, úgy fogalmazva, hogy minden perc, amelyet "azzal töltünk, hogy ezzel az üggyel foglalkozunk, az kidobott idő".

Nem csitul a társadalmi kritika



A botrány miatt a hétfői Közfelháborodás Napján többtucatnyi városban követeltél Vida Ildikó lemondását. A budapestiek a Kossuth téren tüntettek, a tömeg a felszólalók után a Parlament lépcsőihez ment, ott skandáltak és lökdösődtek a rendőrökkel, akik végül annyian érkeztek, hogy már nem fértek el a lépcsőn.

Fotók


Szerdán nem volt jó ötlet ügyeket intézni a NAV Dob utcai székházának ügyfélszolgálatán, a 100 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook csoport aznapra országos megmozdulást szervezett. Arra kérték az embereket, nyüzsögjenek a NAV irodáknál, égjenek a telefonvonalak. Tegyék fel a fontos kérdést: lemondott már Vida Ildikó?

Címkék#NAV#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában