Ország-világ

2012.01.16. 10:40

MSZP: A kormány enyhítsen az alacsony jövedelmű családok terhein!

Az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer megváltoztatását és a foglalkoztatás jelentősebb támogatását sürgeti az MSZP.

Az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer megváltoztatását és a foglalkoztatás jelentősebb támogatását sürgeti az MSZP annak érdekében, hogy enyhíthetőek legyenek az alacsonyabb jövedelmű családok - többek között az élelmiszerek árának növekedése miatt megnövekedett - terhei.

A 27 százalékra emelt áfa, a dráguló takarmány- és energiaköltségek, az üzemanyagok csillagászati ára, az agráriumra kivetett újabb sarcok, a nemzeti támogatások egy részének zárolása miatt 15-20 százalékos emelkedés jellemzi az élelmiszerek piacát - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Gőgös Zoltán.

A szocialista képviselő jelezte, hogy az áfaemelés elsősorban a vidéken élő alacsony jövedelműek megélhetését rontja legsúlyosabban, emellett akár 9-12 ezer forinttal is csökkenhet nettó fizetésük az "elhibázott adópolitika miatt".

Kitér arra, hogy a drágulás az alacsony jövedelmű fogyasztókat az olcsóbb, de bizonytalan eredetű és minőségű élelmiszerek vásárlására készteti, a jobb minőségű, de drágább magyar élelmiszerek helyett, ami viszont tovább rontja az agrárium amúgy is nehéz állapotát.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy sürgősen és minimum "duplázza meg" az igazságtalan, elhibázott egykulcsos adórendszert, az így jelentkező többletbevételt pedig csoportosítsa át az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére, növelje meg az adójóváírás mértékét, ezzel adjon több jövedelmet a kiskeresetűeknek - áll a közleményben, amelyben az MSZP követeli azt is, hogy a különböző presztízsberuházások, stadionépítések helyett a kormány fordítson több forrást a foglalkoztatás támogatására és változatlan formában folyósítsa a nemzeti támogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában