Érettségi

2014.04.30. 10:55

Idén kiket kapunk magyarból érettségire?

Eszünkbe sem jutna megtippelni a 2014-es magyarérettségi tételeit! Vagy mégis? Nézze meg!

A mi tippünk a 2014-es magyarérettségire

  • Közösségről, összetartozásról, családról fog szólni az érvelési tétel.

  • Mikszáth Kálmán-novella vagy Radnóti Miklós-vers lesz a műelemzés.

  • József Attila és Babits Mihály lesz az összehasonlításban.
  • " target=_blank>És az Ön tippje? Írja meg Facebook oldalunkon!

    Nézzük tiszta fejjel! Milyen írókat választottak ki az elmúlt években a szövegalkotás feladataihoz?

    Az érvelési tétel esetében az oktatáspolitikából kiinduló tippelések eddig nem vezettek eredményre, vagyis nem Hoffmann Rózsa fejével kell gondolkodnunk. De az is igaz, hogy annyira baloldali szerző, mint Umberto Eco (2006) nem jött 2010 óta, és Albert Camus-ről is el lehet mondani, hogy 1956 után kiállt a szovjet típusú baloldal ellen.

    E tételnél inkább a téma árnyaltsága, sokféle megközelítése a fontos. Annyit talán meg lehet kockáztatni, hogy aktuális társadalmi kérdés lehet a tétel, kapcsolatban lehet az internetes közösségekkel, és valószínűleg nem a transzneműek helyzetéről szól majd.

    A műelemzés tétel történetéből az látszik, hogy vagy novellát, vagy pedig verset kellett elemezni. Szerzőként Márai Sándor kétszer is volt (2006, 2013), így nagy húzás lenne, ha harmadjára, és két egymást követő évben is Márai jönne.

    A nagy novellisták közül Mikszáth Kálmán eléggé régen nem volt (2005), Kosztolányi Dezsőtől vagy Krúdy Gyulától pedig még nem adtak novellát. Nem volt még Örkény István, Móra Ferenc és Tömörkény István sem.

    Az összehasonlító elemzésben rendszerint két korszakhoz tartozó jellemző vers elemzése volt a feladat, de előfordult, hogy ugyanazon időszak két eltérő hangú versét kellett párhuzamba állítani. Olyan is volt, hogy egy szerző ugyanazon könyvéből kellett két írást összehasonlítani (Karinthy Frigyes).

    A 2015-ös magyar érettségi tételek és megoldások

    2005 óta kétszer jött vers vagy rövidpróza Berzsenyi Dánieltől, Csokonai Vitéz Mihálytól, Vörösmarty Mihálytól, Petőfi Sándortól, Kosztolányi Dezsőtől, Karinthy Frigyestől. De csak egyszer Ady Endrétől és József Attilától. Arany János egy verse 2012-ben volt műelemzési tétel, de más évben nem szerepelt a költő. Egyszer sem volt még tétel Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc, Babits Mihály vagy Radnóti Miklós!

    Babits Mihály, Radnóti Miklós, Mikszáth Kálmán

    Babits Mihály, Radnóti Miklós, Mikszáth Kálmán

    A korábbi évek: 2013

    Érvelési tétel: Leszek Kolakowski: Kis előadások nagy kérdésekről. Az utazásról c. műve kapcsán az epikai művekben szereplő utazásokról.
    Műelemzés: Márai Sándor: Az árva (elbeszélés)
    Összehasonlító elemzés: Berzsenyi Dániel: Napoleonhoz és Vörösmarty Mihály: Napoleon versének összehasonlító elemzése.

    2012

    Érvelési tétel: Albert Camus: A pestis című regénye kapcsán a heroikus életfelfogás mellett vagy ellen.
    Műelemzés: Arany János: Tetemre hívás című verse.
    Összehasonlító elemzés: Karinthy Frigyes: Tanár úr, kérem című kötetéből "A jó tanuló felel" és "A rossz tanuló felel" című elbeszélések összehasonlító elemzése.

    2011

    Érvelési tétel: Szophoklész: Antigoné alapján az emberi magatartásformákról.
    Műelemzés: Móricz Zsigmond: A világ végén már szép és jó című novellája.
    Összehasonlító elemzés: Csokonai Vitéz Mihály: Az álom leírása és Petőfi Sándor: Az álom... című versének összehasonlító elemzése.

    2010

    Érvelési tétel: Szabó Magda interjúkötet Otthon című írása alapján arról, hogyan hat a tárgyi környezet a személyre.
    Műelemzés: Gelléri Andor Endre: Pármai likőr című novellája.
    Összehasonlító elemzés: Kosztolányi Dezső: A kis mécs (A szegény kisgyermek panaszai) és Karinthy Frigyes: A kis edény (Így írtok ti) összehasonlító elemzése.

    2009

    Érvelési tétel: Spiró György véleménye kapcsán arról, hogy a fiatal generáció kevesebbet olvas.
    Műelemzés: Lázár Ervin: Csapda című novellája
    Összehasonlító elemzés: Vörösmarty Mihály: Keserű pohár (Czilley s a Hunyadiakból) és Petőfi Sándor: Ivás közben című versének összehasonlító elemzése.

    A korábbi években Petelei István, Sánta Ferenc, Márai Sándor és Mikszáth Kálmán volt a műalkotási tétel. Berzsenyi Dániel és Vas István, Csokonai Vitéz Mihály és Ady Endre, Vajda János és Juhász Gyula, Kosztolányi Derzső és József Attila verseit kellett összehasonlítani. Érvelési tételként pedig a technikai fejlődés, a könyvforgalmazás válsága, a posztmodern címadás, illetve a nők a társadalomban téma jött elő.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!