Ország-világ

2016.11.22. 12:37

Szakértő: Oroszország gyengébb, mint a NATO

Bár a látszat mást mutat, Oroszország valójában gyengébb, mint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO), és józan számítás szerint nem kerülhet ki győztesen egy esetleges konfliktusból - jelentette ki Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A szakértő azt mondta, hogy a NATO mind népességét, mind gazdaságát, mind haderejét tekintve meghatározóbb, mint Oroszország.


Donald Trumpról szólva megjegyezte, a mindenkori amerikai elnöknek viszonylag kicsi a mozgástere, ugyanis erősek az ellensúlyok az országban. Kaiser Ferenc nem számít jelentős változásra az amerikai politikában, bár szerinte javulhat az Egyesült Államok és Oroszország viszonya. Ennek Magyarország csak örülhet, mert "energetikai szempontból be vagyunk kötve keleti irányba" - szögezte le.


Az egyetemi oktató arról is beszélt, hogy Törökország "dinamikusan halad" a tekintélyelvűség irányába: a bírók nagy részét eltávolították, az ellenzéki újságok zömét megszüntették, a kurd vezetők jelentős hányadát pedig börtönbe zárták.


Úgy fogalmazott: Oroszország egyelőre "mosolyogva nézi" a világpolitika fejleményeit, a többi között azt, hogy Európa gyengül a britek unióból való kilépésével (Brexit).

Címkék#NATO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában