Szeged és környéke

2015.05.03. 21:29

Két percet kapott a szegedi hajléktalan

Szeged - A szegedi Bajai úti éjjeli menedékhelyen egymás ételét lopják az emberek a közös hűtőből. Aki a tükörnél borotválkozik, azt fenéken üti az ajtó. A kaput akkor sem nyitják hamarabb, ha a kinn várakozók már bőrig áztak. Egy hajléktalan az emberi méltóság sérelméről panaszkodott – vizsgálat indult.

Bakos András

A szegedi [namelink name="Szűcs Ákos"] régen pincér volt, most alkalmi munkából él, nincs lakása. Időnként a szegedi Bajai úti éjjeli menedékhelyen alszik. Egy reggel szeretett volna beszélni az intézmény vezetőjével. Találkozott is vele, de kiderült, hogy az illető legföljebb két percet tud rá szánni. Ákos közölte, ennyi idő kevés lesz ahhoz, hogy mindent megbeszéljenek, a vezető azonban rászólt: „Ákos, maga ittas!"

– Szívesen megfújtam volna a szondát, de erre nem volt lehetőségem. Hátat fordított, elment, nem tudtunk tovább beszélni. Ezért is kerestem meg az újságot – mondta a szegedi férfi. Arra, amiről beszélni akart a menedékhely vezetőjével, tényleg nem elég két perc.

– Szerettem volna bejelenteni, hogy eltűnt a közös hűtőből az egyik sorstársam ennivalója, és ez nem először fordul elő. Azt is elmondtam volna, hogy amikor borotválkozni szeretnék a vizesblokkban, nem férek oda. A háromból két tükör törött, az ajtó mellett lévőnél pedig nem jó megállni, mert akik bejönnek, folyton fenéken ütik az embert az ajtóval. Elmondtam volna, hogy a nagy esőben napközben átázott a ruhánk, és amikor végre beengedtek minket a szállásra, nem volt fűtés, nem tudtuk megszárítani a holminkat. Az is előfordul, hogy látják a szálló őrei, ahogy ott állunk kinn a kapu előtt, rossz időben, de egy perccel sem engednek be minket hamarabb, mint az előírás – sorolta Ákos. Azt mondta még, hogy leginkább emberi méltóságában érzi sértve magát.

Észrevételeit leírtuk, elküldtük a szegedi önkormányzathoz, még aznap, március 3-án, kedden. Egy hónap múlva derült ki, hogy az üzenet valami miatt nem jutott el azonnal a rendeltetési helyére. Ványai Éva, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által fönntartott Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) főigazgatója üzent, amikor megkapta, és elkezdte a kivizsgálást. Április 10-én arról tájékoztatott, hogy rendkívüli ellenőrzést tartott a helyszínen, meghallgatta az érintetteket.

A helyi vezető szerint Ákos indulatosan viselkedett. Neki csak a műszak átadása után lett volna ideje meghallgatni őt, de ezt Ákos nem várta meg. A hűtőből az odafigyelés ellenére tényleg el szokták tulajdonítani egymás ételét. Arra, hogy a betérőket és az ott dolgozókat semmi baj ne érje, szerződéses biztonsági őrök vigyáznak, akik közbelépnek, ha lökdösődést vesznek észre. A főigazgató felhívta a munkatársak figyelmét arra, hogy az ellátottak méltóságát tisztelniük kell. Az is kiderült, hogy Ákos „a tetűvizsgálat módját és hangnemét találta sérelmesnek, nem a tényét, hiszen megérti, hogy ez épp a kliensek érdekét szolgálja". Az ESZI pótolta a fürdőben a hiányzó tükröt is.

Címoldali nyitóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!