Jegyzet

2015.05.05. 21:51

Nem katarzist akarunk

JEGYZET - ˝Neki a szülés napja valószínűleg egyszerre örömteli és pokoli élmény.˝

Kovács Erika

Jó pár évvel ezelőtt, babaúszáson verődött össze a kis társaságunk: különböző életkorú anyák, ugyanazon „évjáratú" gyerekeikkel. Csetlő-botló anyákként támogattuk, támogatjuk egymást a mindennapokban. Amíg a gyerekeink kicsik voltak, hetente találkoztunk, ma már inkább csak a születésnapi zsúrokon futunk össze. De ilyenkor mindig előkerülnek a szüléssel kapcsolatos történeteink. Imádjuk újra és újra elmesélni életünk meghatározó és minden addigit felülíró napját, ami az idő múlásával persze egyre szebb lesz, mint a férfiak katonadolgai.

Sokan sokféle elvárásokat fogalmaznak meg a vajúdással, szüléssel kapcsolatban. Vannak, akik az otthonszülés mellett teszik le a voksukat, mások az intézményi szülésre esküsznek. Ezernyi érvet hallani a természetes szülés és a császármetszés mellett és ellen is. Ma már lehet vízben, ülve, fekve, apásan és labdán vajúdás után is szülni. Többségünk azonban nem katarzist akart, akar szülés közben átélni, hanem egészséges gyermeket a karjaiban tartani. Erről azok tudnának leginkább mesélni, akiknek ez, valamilyen okból, nem vagy csak részben adatott meg. Mint annak az édesanyának, aki 2012-ben ikreket szült, és az egyik kisbabája egy hét múlva meghalt. Neki a szülés napja valószínűleg egyszerre örömteli és pokoli élmény. És ezen az sem változtat, ha a felelősök, ha vannak, megkapják büntetésüket.

Ez a hét a születés hete. Szerte az országban olyan programokat szerveznek, amelyek segítséget nyújtanak, erőt adnak a babavárásra készülő, alakuló, formálódó családoknak. Legyen boldog a szülésnapjuk!

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!