Szeged és környéke

2015.06.18. 21:24

Negyed százados ünnep a Fekete István iskolában

A Szegedi Fekete István Általános Iskola nemrég ünnepelte 50 éves születésnapját, ma délután 4 órakor pedig arra emlékezik, hogy ebben a tanévben múlt 25 éve, hogy mozgássérült gyerekek befogadó iskolája lett. <br>

Munkatársunktól

1989 szeptemberében a gyermekközpontú intézmény vezetősége felvállalta a Szegeden és vonzáskörzetében élő mozgássérült gyerekek integrált oktatását, nevelését. Ezt a lehetőséget sok jó ember közös akarata teremtette meg.

Az ötletgazda dr. Salgó László főorvos volt, a két konduktor pedig: Gaálné Soós Rita és Sisák Erika, akik vállalkoztak arra, hogy nem lévén még példa mozgássérült gyerekek integrált oktatására az országban, kitalálják ennek működését, megszervezzenek egy rendszert. Addig a gyerekek csak a családjaikból kiszakítva, Budapesten, a Pető Intézetben kaphattak megfelelő oktatást és fejlesztést.

Az első nyolcfős csoport egy nyári szervező munka eredményeként jött létre. Addigra kialakult, hogy a Fekete István Általános Iskola lesz az a hely, ahol a gyerekek termet kapnak, és elkezdődhetett a munka. Később az intézményben lévő szolgálati lakás kiürítésével és átalakításával megfelelő helyük lett a gyerekeknek. Az évek során a berendezési tárgyak, a fejlesztőeszközök, a gyerekek szállítását végző autó, a lift révén – köszönhetően Szeged város vezetőinek és az említett kolléganők adománygyűjtő munkájának – megfelelő körülmények alakultak ki az oktató-nevelő-fejlesztő munka számára.

A kialakított rendszer példaértékű lett, az országból és külföldről is sokan voltak kíváncsiak a tevékenységükre. Országos szakmai konferenciákon, bemutató foglalkozásokon mutatták meg magunkat.

Azóta sok-sok mozgássérült gyerek szerzett itt tudást, fejlődött mozgásában, személyiségében, mindezt a saját családja segítsége mellett. Közülük sokan szereztek érettségit, szakmát, még egyetemre is eljutottak. Megállják a helyüket a munkában, családot alapítottak.

„De vagyunk-e azok, amik lehetnénk?" – kérdi Karinthy Frigyes. A cél, hogy megpróbáljuk olyanná fejleszteni őket, amilyenek csak lehetnek a lehetőségeik által.

A családsegítő funkciót, a hagyományok folytatását és a tényleges integrációt a jelenlegi igazgatónő, Kispéterné Kotogán Erzsébet is fontosnak tartja.

A jubileumi rendezvényt az iskola Csillogó Szemekért Alapítványa támogatja az ÚJ Európa Alapítvány által támogatott KÖSZ! Iskolai Közösségi Szolgálat megvalósítását támogató projektének köszönhetően.

A projekt a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola 10. osztályos diákjait közösségi szolgálat keretében vonja be a Fekete István Általános iskola nyári napközis táborának megszervezésébe, levezetésébe, amelynek utolsó napján, pénteken négy órakor megünnepeljük, hogy az iskola 25 éve befogadta és töretlenül segíti a Szegeden és vonzáskörzetében élő mozgássérült gyerekek integrált oktatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!