Ország-világ

2015.06.18. 21:32

Kilenc afroamerikai hívőt lőtt le egy fehér férfi egy templomban

Kilenc embert agyonlőtt egy fehér bőrű fegyveres férfi szerda este a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában; a rendőrség szerint egyértelmű, hogy a támadó, akit néhány órával később elfogtak, gyűlöletből követte el a vérengzést.

A támadó nyolc embert a helyszínen megölt, egy hívő pedig kórházban halt bele sebeibe. Egy embert még kórházban ápolnak. Az amerikai hírtelevíziók értesülése szerint a halálos áldozatok között van Clementa Pinckney, a templom lelkipásztora, aki tagja a dél-karolinai szenátusnak.

Joe Riley charlestoni polgármester "gyűlöletből elkövetett bűnténynek" nevezte a mészárlást, mondván, hogy kizárólag gyűlölet vezérelheti azt, aki imádkozó emberekre nyit tüzet egy templomban. A helyi rendőrségi illetékesek is a gyűlöletet tartják a tettes valószínű indítékának.

Barack Obama is nyilatkozatot tett az ügyben. A láthatóan feldúlt amerikai elnök kijelentette, hogy más fejlett országokban nem történnek ilyen súlyos bűncselekmények lőfegyverekkel. Felszólított arra, hogy az Egyesült Államokban ismét foglalkozzanak a lőfegyverek birtoklásának kérdésével. Megemlítette, hogy ő és felesége, Michelle Obama is ismerte a templomban meggyilkolt lelkipásztort.

A lövöldözés a város színes bőrű lakosságának körében nagy népszerűségnek örvendő metodista templomban történt helyi idő szerint este 9 órakor.

A rendőrség egy 21 év körüli fehér bőrű férfit (bizonyos Dylann Roofot) gyanúsít a támadással, akit néhány órával később - csütörtök reggel - Észak-Karolina állam Shelby településén elfogtak.

A charlestoni metodista templom a város sűrűn lakott belvárosában található, és jelentős történelmi múltja van: 1816-ban épült, miután a helyi metodista felekezet afroamerikai tagjai vitába keveredtek más hívekkel egy temetés miatt. A templom egyszer porig égett, de újjáépítették. Minden szerda este bibliaoktatást tartanak a templom alagsorában. Hírtelevíziók megjegyzik, hogy sokan "szent városnak" mondják Charlestont a különféle felekezetek egymás iránti toleranciája miatt.

A vérengzés miatt Jeb Bush, a republikánusok egyik elnökjelölt-aspiránsa lemondta a csütörtök reggelre tervezett charlestoni látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában