Szeged és környéke

2015.06.18. 22:03

Fúrják az első olajkutat Üllés és Forráskút között

Több ezer méteres kút fúrásába kezdett a Mol Forráskút és Üllés között. Ez a térség lehet a jövő Algyője a szénhidrogén-kitermelésben. <br>

Munkatársunktól

Forráskút és Üllés között egy több ezer méteres kút fúrását kezdte el a Mol. Közel ahhoz a területhez, ahol idén télen az úgynevezett rezegtetéses módszerrel kutattak szénhidrogének után, és amelyről helyszíni riportban számoltunk be.

Tegnap a Moltól megtudtuk: a kút fúrását még nem az idei munkálatok, hanem korábbi kutatások alapján indították el 2 héttel ezelőtt. A 2015-ös rezegtetés adatainak feldolgozása ugyanis egy évig is eltarthat, majd általában 2-3 évbe telik, mire a fúrást elkezdik.

Közel a fúrás helyéhez,  további  szénhidrogének után kutatnak a szakemberek. Fotó: Karnok Csaba

Közel a fúrás helyéhez, további szénhidrogének után kutatnak a szakemberek. Fotó: Karnok Csaba
A két Csongrád megyei település, Forráskút és Üllés a Szegedi-medence Nyugat nevű területen fekszik. A koncessziós terület egésze 350 négyzetkilométer. A lelőhely az előzetes adatok szerint közel 25 millió hordónyi szénhidrogént, főleg olajat rejt.

Ez több mint Magyarország egyéves termelése. A magyar olajtársaság 2014-ben írt alá szerződést a Szegedi-medence Nyugat nevű koncessziós területen indítandó kutatásról és termelésről. A Szegedhez közeli, akár a jövő Algyőjének is nevezhető szénhidrogénlelőhely olajára alapozva szeretnék lassítani a magyarországi termelés csökkenését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!