Szeged és környéke

2015.08.12. 17:12

Hullócsillagok éjszakája jön

Csongrád megye - Ma éjszaka lesz a legsűrűbb a csillaghullás: a Perseidák nevű meteorraj este 9 órától akár percenként teljesítheti a kívánságát mindazoknak, akik hisznek a babonákban.

Timár Kriszta

A különleges égi jelenség megfigyelésére évek óta nem voltak ilyen ideálisak a körülmények: nem lesznek felhők, és kifejezetten melegnek ígérkezik az éjszaka.

A hullócsillagok igazából porszemcsék, amelyek a légkörbe érve látványos fénycsíkot húzva égnek el. A most megfigyelhetőket a Swift-Tuttle nevű üstökös hagyta a Föld pályáján, ahová bolygónk minden év augusztus közepén ér el.

A Perseidák – amelyet Szent Lőrinc könnyeinek is neveznek a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után – onnan kapták nevüket, hogy látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek. Nem csak ezen az egy napon figyelhetők meg, de kétségtelenül most lesz a legsűrűbb a meteoreső.

Megfigyelésükre leginkább a nagy, nyitott térségek alkalmasak, ahol nem akadályozzák a látványt fák vagy magas épületek, és a lehető legkevesebb a mesterséges fény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!