Szeged és környéke

2015.08.25. 23:18

1975 óta áll lezárva ásotthalmi kisvasút

Ásotthalom - 1975-ben, azaz 40 éve zárták be a Szegedet Ásotthalommal összekötő kisvasút vonalát. A falunapon egy 10 méteres terepasztallal emlékeztek erre a hajdan népszerű közlekedési eszközre. A makett Balástya állomásépületét és sínhálózatát formázta, amit a szegedi BoBo Vasútmodellező Club állított össze.

Munkatársunktól

– Az ásotthalmi (alsótanyai) kisvasút 1927-ben indult, Szegedet kötötte össze a tanyavilággal. Az egyik végállomása a szegedi átrakó pályaudvarnál (a paprikafeldolgozó mögött) volt. Az ipszilon alakú vonal egyik szárnya Alsótanyáig ért, a másik pedig Zákányszékig vitt. Egy ideig a régi híd lábánál, a Rudolf (ma Roosevelt) téri piacig járt. Rengetegen jártak vele iskolába, dolgozni, hozták rajta a terményeiket, szárnyasaikat a piacra – emlékezett a modellezők titkára, [namelink name="Csonka Gábor"].

A kisvasutat nem a kihasználtság csökkenése miatt, sokkal inkább politikai megfontolásból szüntették meg. Igyekeztek a városba, illetve buszokra terelni a lakosságot.
 

40 éve állt le a kisvasút. Fotó: D: (galéria)


A terepasztalon, amely hat év munkája, és a modellezők szerint sosincs készen, régi korok közúti járműveit is fel lehetett fedezni. A kerékpárosok mellett IFA-t, Barkast, Trabantot és Ikarus-buszt is lehetett látni. Az állomásépületet [namelink name="Zakar Ödön"] lelkész építette, díjat is nyert vele, kegyeletből ezt építették körbe a klubtársak. Legközelebb a hétvégén nemzetközi kiállításon mutatja be a klub a terepasztalt Balatonfüreden. Októberben Békéscsabára utaztatják az állomást, illetve a kétszer ekkora méretű fantázia-pályaudvarukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!