Makó és környéke

2015.08.31. 23:39

Megegyeztek a magyarcsanádi iskoláról

Magyarcsanád - A magyarcsanádi képviselő-testület úgy döntött, elviekben elfogadja a református egyház javaslatát a helyi összevont óvoda és iskola finanszírozásának megosztására – tájékoztatta lapunkat tegnap este a falu polgármestere, Farkas János a délutáni rendkívüli ülést követően.

Munkatársunktól

Megírtuk: az iskola működtetését 4 éve a Makó-Belvárosi Református Egyházközség vette át, de azzal, hogy a költségvetésbe minden évben beszáll a falu is – erről azonban a felek között tegnap estig nem született megállapodás.

Megtudtuk: a magyarcsanádi önkormányzattól az egyház előzetes információinknak megfelelően a 139 milliós büdzséhez 18 milliós hozzájárulást kért; a falu teljes éves költségvetése 287 milliós. [namelink name="Farkas János"] azt mondta, az idei évben ezt előteremtik, de hogy honnan és miként, egyelőre nem tudják. A jövőre nézve viszont ekkora terhet nem tud vállalni a község, ezért szerdától tárgyalásba kezdenek az egyház képviselőivel a finanszírozási rendszer átalakításáról.

A polgármester ismét hangsúlyozta: a pénzügyi probléma miatt nem az egyházat hibáztatják, hiszen a gond forrása az, hogy az egyházi iskolák étkezési normatívája negyede az államiaknak, márpedig a diákétkeztetés biztosítása Magyarcsanádon komoly tétel, hiszen a tanulók több mint 90 százaléka ingyen kap ebédet és uzsonnát szociális helyzete miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!