Ország-világ

2015.09.04. 18:49

10 ezer forintba kerülnének a közérdekű adatok

Egészen pontosan legfeljebb ennyi pénzt kérhetnének a közfeladatot ellátó szervek a közérdekűadat-igénylés teljesítéséért egy új tervezet szerint.

Egy rendelettervezet szerint legfeljebb 10 ezer forintot kérhetnének a közfeladatot ellátó szervek a közérdekűadat-igénylés teljesítéséért.

A kormányzati portálon megjelent, a kormány által még nem tárgyalt tervezet szerint színes másolat esetén oldalanként legfeljebb 25, fekete-fehér másolat esetén 5 forint kérhető, optikai adathordozón igényelt másolatért pedig 580 forintot lehetne fizetni. Költséget csak a tíz oldalnál hosszabb dokumentumok esetében számolnának fel.

A kézbesítési költség belföldre a hivatalos iratokra vonatkozó belföldi postai szolgáltatás díja, külföldre az egyetemes postai szolgáltató általi kézbesítés ellenértéke lenne.

A munkaerő-ráfordításra akkor lehetne költséget felszámítani, ha az meghaladja a 8 munkaórát. Erre óránként legfeljebb 1100 forint vehető igényébe.

A rendelet október 1-jén lépne hatályba.

Az Országgyűlés júliusban fogadta el az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint további jogszabályok módosítását, amelyek lehetővé tették, hogy közfeladatot ellátó szerv előzetes költségtérítést állapíthasson meg közérdekűadat-igénylés teljesítéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában