Ország-világ

2015.09.14. 10:28

Kitört egy vulkán Japánban - fotó

A tűzhányó két kilométeres magasságba lövelli ki magából a hamut, figyelmeztették a turistákat.

Kitört Japán déli részén az Aszo nevű vulkán, felette sűrű füst gomolyog, a tűzhányó két kilométeres magasságba lövelli ki magából a hamut; a hatóságok felszólították a turistákat, hogy kerüljék a hegy környékét.

A hatóságok az ötös fokozatú skálán hármas szintű vulkánriadót rendeltek el. Eddig sem áldozatokról, sem károkról nem érkeztek jelentések.

Kumamoto prefektúra hatóságai 2-4 kilométeres körzetből kimenekítik az embereket. Abe Sindzó kormányfő bejelentette, hogy "a kormány szoros érintkezésben van az önvédelmi erőkkel (hadsereggel), hogy a helyzet súlyosbodása esetén szavatolja a biztonságot".

Előzőleg 30 turistát sikeresen evakuáltak a térségből, a mentők folytatják a kutatást további látogatók után a hegy lejtőin.

1

Vulkáni füst száll fel a japán Kjusu-szigeten található Aszo-hegyből 2015. szeptember 14-én. A hatóságok az ötös fokozatú skálán hármas szintű vulkánriadót rendeltek el.
Fotó: MTI/AP/Kyodo News
A vulkánkitörés miatt a légitársaságok legalább hét belföldi járatot töröltek - közölte az ANA és a Japán Airlines szóvivője.

A Kjúsú szigeten fekvő hatalmas vulkán tavaly novemberben kezdett működni, azóta több kisebb kitörés történt.

A meteorológiai hivatal egy másik figyelmeztetést is kiadott, mert földmozgásokat észleltek egy másik vulkán, az északabbra fekvő Szakuradzsima körzetében.

A japán szigetek a csendes-óceáni "tűzgyűrűben" fekszenek, ahol bolygónkon a legtöbb földrengést észlelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában