Szentes és környéke

2015.12.20. 21:12

Koraszülött babákon segít a szentesi egyesület

Az önkéntesek pici sapkákat kötnek és horgolnak - amelyek mérete a kis citromtól a nagy almáig terjed -, és tanácsokat adnak a koraszülöttcentrumokban. A szentesi Földvári Nagy Zsuzsanna indította el a mozgalmat.

Králik Emese

Minden tizedik baba koraszülött


Magyarországon minden tizedik baba koraszülöttként, tehát a várandósság 24. és 37. hete között jön a világra. Ez azt jelenti, hogy évente több mint 8000 baba. Földvári Nagy Zsuzsannáék a nonprofit módon üzemeltetett koraszulott.com oldalon foglalnak össze minden tudnivalót, de a Facebookon is megtalálja őket, aki érdeklődik a munkájuk iránt.

– A kislányom a várandósságom 26. hetében született, 610 grammal. Innen a motiváció – emlékezett vissza a kezdetekre a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület elnöke, a szentesi Földvári Nagy Zsuzsanna. Tevékenységük hiánypótló, ma már országszerte ismerik a munkájukat, amelyre igen nagy szükség van. – Budapesten szültem, ott álltam egyedül a gondjaimmal, a kérdéseimmel. Ekkor jött az ötlet, hogy összefogjunk pár sorstárssal – mondta az elnök.


A korábban érkezett babákkal kapcsolatban erős sztereotípia tartja magát Magyarországon. Az édesanyát sokszor azonosítják azzal, hogy biztosan rossz szociokulturális közegből jön, iszik, dohányzik, drogozik, egyszóval ő tehet arról, ami történt. Bár az érintettek kétharmadára ez nem igaz, a társadalom értetlensége miatt mégis komoly bennük az önvád. Földvári Nagy Zsuzsanna is éveket várt a kislányára, nagyon vigyázott az egészségére, ennek ellenére ő is tapasztalta a kérdésekből, a reakciókból: sokan nem hisznek neki a környezetében.

 

Pici sapkákat, az anyaméh érzését keltő fészket készítenek az önkéntesek - mutatta Földvári Nagy Zsuzsanna. A szerző felvétele

Pici sapkákat, az anyaméh érzését keltő fészket készítenek az önkéntesek – mutatta Földvári Nagy Zsuzsanna. A szerző felvétele


– Igaz, az elmúlt években sokat javult a helyzet, ám a kórházakban, ha lenne ilyen szándék, akkor sem volna a dolgozóknak idejük az anyukák lelkével foglalkozni. Amikor szültem, azaz 2007-ben jött létre az a szülői közösség, amely öt évvel ezelőtt egyesületté alakult. Segíteni akartunk önmagukon, az utánunk jövőkön. Többféle tevékenységet folytatunk. Igyekszünk enyhíteni az édesanyákban az önvádat, és választ adni a nyomasztó kérdésre: Miért történt ez velem? Másrészt 1500 önkéntes közreműködésével hasznos holmival látjuk el hazánk mind a 21 intenzív perinatális centrumát. Tájékoztató füzeteket kapnak a szülők, amelynek segítségével könnyebben megbirkózhatnak az addig ismeretlen helyzettel. Az önkéntesek pici sapkákat kötnek és horgolnak, ezek mérete a kis citromtól a nagy almáig terjed. Ez a ruhadarab azért fontos, mert a pici babák sok hőt veszítenek a fejükön keresztül. De a segítőink inkubátorpólókat, -takarókat, valamint anyaméhet imitáló fészkeket is készítenek – részletezte a tevékenységüket Földvári Nagy Zsuzsanna. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!