Fészkelőhely az antennáknál

Vásárhelyen egy Oldalkosár utcai tízemeletes panelház tetején vastagon áll a guanó. A galambok kedvenc tartózkodási helyén néhány döglött madarat is találtunk.

Korom András

Tucatnyi döglött galambot talált egy vásárhelyi ház tetején a minap a budapesti Kálmán József.
– A mobiltelefon-antennák áttervezése miatt több vásárhelyi épületen is jártam a napokban, így két tízemeletesen és a gabonatároló tetején is voltam. Az országban sok hasonló helyet láttam, de döglött galambokkal, s olyan hatalmas mennyiségű guanóval még sehol sem találkoztam, mint Vásárhelyen – mondta telefonon a mérnök, aki szerint járványveszélyes is lehet a tető.

Költöző galambok

A Fekete Sas Szálló évekkel ezelőtti felújítása óta az addig a Kossuth téri fákat, illetve a környező épületeket oly annyira kedvelő, korábban onnan kiirthatatlannak bizonyult galambok nagy számban költöztek át a magasabb belvárosi házakra. Így szorulhattak a tízemeletes tetejére is, ahonnan – légvonalban – igencsak közel van a város határa, a mezők, így a madaraknak nem kell messzire menniük táplálékért.

Mi is utánajártunk az ügynek, s hamar kiderült, hogy a galambok nagyon kedvelik az Oldalkosár utca 11. számú tízemeletes antennákkal tűzdelt tetejét, amelyen vastagon álló a guanót és néhány elhullott, már csak csontokból és tollakból álló madarat is találtunk. Hamar kiderült, hogy a rácsos, lelakatolt ajtón senki sem mehet fel a Centrum Lakásfenntartó Szövetkezet munkatársain kívül. A bennünket a tetőre felkísérő Basics Ferenc, a Centrum elnöke és Dobos László közös képviselő sem tudta megmondani, hogy a madarak miért kedvelik ezt a helyet. A kulcsot is ők őrzik, s a lakathoz csak a mobilosoknak van másik kulcsuk. A madarak szemmel láthatóan nem egyszerre és nem tömegesen hullottak el, hiszen csak néhány feküdt a lapos tetőn.

Fodor László, a megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás szakállatorvosa érdeklődésünkre elmondta, a galambok a laboratóriumi eredmények szerint kevéssé fogékonyak a madárinfluenzára, ezt a vadmadarak által behurcolt betegséget eddig csirkék és libák kapták el. Ennek ellenére, ha gyanús bejelentést kapnak, akkor azt minden alkalommal kivizsgálják. Hozzátette, a lapistói madárinflueza kitörésének idején is csak néhány bejelentést kaptak.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy munkaidőben a városi főállatorvos, Vásárhelyen Papp Zoltán az illetékes, míg az esetleges madártetemek elszállítása már az önkormányzat hatásköre. Munkaidőn kívül pedig bárki tehet bejelentést a 30-746-3373-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!