Szeged és környéke

2007.03.01. 15:19

Több százan szóbeliztek a Deákban

Ötszáz nyolcadikos diák szóbelizett tegnap a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban. A legtöbbjüknek ezzel lezárult a több hónapos felvételi tortúra.

Nyemcsok Éva

A nyolcadikosok szeptember óta készülnek a felvételire. A központi írásbeli után, ezekben a napokban a szóbeli vizsgákon kellett részt venniük. A szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban idén is nagy a túljelentkezés. Tegnap mintegy ötszáz nyolcadikos szóbelizett németből, angolból, történelemből, a média szakon filmekből. A verseny óriási: a gimnáziumba a jelentkezőknek mintegy a fele jut csak be.

– Családi hagyomány nálunk a média iránti érdeklődés, apukám Sós Tibor, a Negyedik dimenzió című műsor készítője – mondta a média szakra jelentkező Sós Dorottya. Érdekli a televíziózás, számos műsor felvételét végignézte, és belepillantott az utómunkálatokba is. A lány a vizsgán két Wolfgang Petersen filmről beszélt, a Trójáról és a Végtelen történetről.

Megterhelő felvételi rendszer

A szülők egyöntetűen azt mondták: nagyon nagy terhet ró a gyerekekre a mostani felvételi rendszer. Több hónapon át különórákra járnak, mert aki kimarad, az lemarad. Emellett pedig keményen tanulnak, hogy jó legyen a félévi bizonyítvány. Ezek a hónapok nem csak a továbbtanuló diák és a család idegeit veszik igénybe, hanem a pénztárcát is: egy-egy előkészítő két tantárgyból 14–16 ezer forintba kerül, s ha valaki más tantárgyból is jár korrepetálásra, legalább még ennyit elkölt az óradíjakra.

Egy emelettel feljebb a makói Miklán Tímea várakozott anyukájával. – Izgulós vagyok, ráadásul az elmúlt hónapok nagyon kemények voltak, sokat kellett készülni. Spanyol szakos osztályba jelentkeztem, angolból fogok szóbelizni – mondta Timi. Másik iskolát is megjelölt: a makói József Attila Gimnáziumot. Oda nem kell felvételiznie.

Harcsás Réka szintén angol szóbelire várt. – Négy iskolát írtunk be a felvételi papírra, s több szakot. Már felvételiztem a Tömörkénybe angolból és biológiából, az utóbbi nagyon jól sikerült – mondta. Réka nagyon izgulós, idegesség ellen az édesanyjától tanult módszert alkalmazza. – Hármat szusszanok, mielőtt megszólalok – mondta mosolyogva –, és minden rendben lesz.

Mangó Gergő mosolyogva jött ki az egyik teremből. A Tabán-iskola végzős diákja érzései szerint jól teljesített az angolon. – Már négy helyen jártam, ez volt az utolsó vizsgám – mondta megkönnyebbülten.

A szóbeli egészen késő délutánig tartott. Sok diáknak fülig ért a szája a boldogságtól, biztosak voltak benne, hogy sikeres vizsgát tettek. Akadt azonban, aki sírva telefonált szüleinek: anya, apa, megcsináltam, de úgy érzem, nem jól sikerült!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!