Csongrád és környéke

2007.04.11. 16:19

A Holt-Tiszába megy a csongrádi uszoda vize

A csongrádi uszoda vizétől habzik a Holt-Tisza. Bár a víz odaengedése jogszerű, sokan sürgetik a szennyezés megszüntetését. A vízforgató teljesítményének növelése azonban jelentősen növelné az üzemeltetési költségeket.

Bíró Dániel

A csongrádi uszoda vizétől habzik a Holt-Tisza. Bár a víz odaengedése jogszerű, sokan sürgetik a szennyezés megszüntetését. Mint kiderült, a szennyvíztisztító nem bírna el további terhelést, ezért csak úgy lehetne kezelni a problémát, ha minél többet működne a vízforgató, és kevesebb vizet engednének el az uszodából. Ez viszont jelentősen növelné az üzemeltetési költségeket.

Nem túl bizalomgerjesztő látvány, ha a Csongrád egyik legfőbb természeti kincsének tekintett Holt-Tisza vize felhabzik, mégpedig épp a városi uszoda oda leengedett vizétől. Éppen ezért többen szorgalmazták az utóbbi időben, hogy környezetbarát megoldást kellene találni a medencék kiürítésére. A laikusok számára magától értetődő módszernek tűnhet, hogy a vízfelesleget a csatornahálózatba kell juttatni, a szennyvíztisztító elvégzi a szűrést, és onnan tiszta víz kerül a Tiszába. Ezt a pluszterhet azonban nem bírná el a tisztítómű kapacitása.

Hordalékszűrő kell

Egy 2005-ös tanulmány szerint mindössze százmillió forintos beruházást igényelne, hogy a csongrádi Holt-Tisza jelenlegi vízminőségét hosszú távon is meg lehessen őrizni. A csapadékvíz-befolyókat át kellene alakítani, öt helyszínen hordalékszűrő és olajfogó építését tervezik, emellett biztosítani kellene a vízutánpótlást, ami ugyancsak megkerülhetetlen az ökológiai egyensúly megőrzése érdekében.

– A rendszer napi kétezer köbméter szennyvíz megtisztítására képes, ezért a jelenleginél több uszodavizet nem engedhetünk bele – nyilatkozta lapunknak Balogh Pál. A Víz és Kommunális Kft ügyvezetője szerint a felhabzást, így a gondot nem az uszoda leengedett vize, hanem a medencetisztításhoz használt savak és egyéb vegyszerek okozzák, amik szintén a Holt-Tiszában kötnek ki. Balogh Pál úgy véli, a vízforgató fokozottabb használatával kevesebb elengedett víz termelődne az uszodában, így a holtág szennyezéséről sem lehetne beszélni.

– A mostani eljárás jogszerű, a strandnak engedélye van arra, hogy a Holt-Tiszába engedje a vízfelesleget, ugyanakkor egyértelmű, hogy jobb volna felhagyni ezzel a medenceürítési megoldással – fogalmazott lapunknak Ördögh József. A vízügy csongrádi szakaszmérnökségének vezetője szerint környezeti szempontból nem lehet veszélyforrásról beszélni, hiszen az uszodavíz egyáltalán nem, a klórmeszes takarító vizek pedig minimális mértékben befolyásolják a holtág vízminőségét. Csupán a nátriumtartalom emelkedik, aminek az a következménye, hogy nem célszerű öntözővízként hasznosítani a Holt-Tisza vizét.

– Természetesen többletköltséget jelentene az üzemeltetésben, ha módosítanánk az eddigi gyakorlaton, de mivel egy gazdasági döntés áll szemben egy környezeti, illetve lakossági igénnyel, a tulajdonosi kör, vagyis az önkormányzat feladata, hogy határozzon e kérdésben – mondta megkeresésünkre Koór György, a strandot üzemeltető Idegenforgalmi Kft. nemrégiben megválasztott ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!